Te widełki w których wskazuję ile ma mieć dostępnej pamięci dają 8,5GB. Tymczasem menadżer pokazuję że zużywa około 8GB przy wszystkich procesach na komputerze (przeglądarka, inne programy, muzyka). Mam 16 GB RAM-u. Procesor graficzny w Photoshopie wyłączyłem. Mam Radeona RX 570 Series 8GB VRAM. Wcześniej miałem starszą wersję Photoshopa i nie było problemów, teraz przy eksporcie JPG krzyczy że brakuje RAM-u? Gdzie tu jest problem?
Daj na max
teraz mam 12GB, maksymalna wartość, photoshop informuję o braku RAM, a tymczasem w użyciu jest około połowa.
Pokaż ten komunikat
Być może w braku nie tyle RAM, co pamięci wirtualnej?
Panel Sterowania > System > Powiązane ustawienia > Zaawansowane ustawienia systemu > zakładka Zaawansowane, przycisk Ustawienia > zakładka Zaawansowane, przycisk Zmień > podświetl partycję systemową, postaw kropkę na „Rozmiar kontrolowany przez system” > przycisk „Ustaw” > zrestartuj komputer.
Dlaczego nie napiszesz do supportu? Większość problemów są w stanie rozwiązać od ręki …
Poza tym jakie masz parametry projektu? Może utworzyłeś jakiś duży projekt 1m x 1m do tego w rozdzielczości 300dpi, wtedy takie problemy będziesz miał nawet przy 64GB RAM.
Astor44 Nic po tych zmianach się nie poprawiło.
Fizyda To raczej właśnie jakiś problem z Photoshopem. To nie jest kwestia parametrów, to Photoshop nie wykorzystuje zasobów.
To pisz do supportu, w końcu za coś płacisz …
A… czy nie byłoby dobrym pomysłem kliknięcie opcji „użyj procesora graficznego” ?
Nie bawię się tym programem, ale … spróbowałbym.
To przerzuca obliczenia (i rendering) z cpu na gpu. Jeśli projekt jest normalny, to bez problemu powinien działać pędzel nawet przy 8GB RAM.
To jest pędzel powiększony na maksa, zawsze po uruchomieniu jeszcze przy pierwszych kliknięciach wszystko działa i później odcina. Nie chcę nawet zapisać najprostszego jpg z tego powodu. O 3d nie mam mowy, przy czym powtarzam że na wcześniejszym pakiecie wszystko działało tak jak trzeba.
Napiszę to po raz trzeci i ostatni, napisz do supportu adobe.
Support nic nowego mi nie zrobił, skończył na tym i nic nie pomogło.
https://helpx.adobe.com/photoshop/kb/invalid-numeric-entry-integer-96-8-required-photoshop.html
Zainstalowałem starszą wersję PS i wszystko działa tak jak należy. Wynika z tego że najnowszy program ma jakieś wady. Cały problem zaczyna się gdy podczas pracy kliknie się w inne okno, poza PS. Dziękuję za pomoc.
A jaką wersje PSa dokładnie masz i jaką specyfikację komputera?
Teraz mam PS 21.2.8. Na najnowszej 22.4.1 mi wywalało.
AMD Ryzen 5 3600 6-Core, Radeon RX 570 8GB, RAM 16GB, ASRock B450M Pro4, dysk SSD
Z ciekawości, jak wróciłeś do poprzedniej wersji? Z tego co się orientuję to adobe cloud sam aktualizuje aplikacje do najnowszych wersji i nie ma za bardzo szans na zostanie przy starej.
Dobra, głupi ja, znalazłem