Cześć, mam pewiem problem z photoshopem gdy klikam na wstawienie tekstu to tekst jest bardzo malutki chodziaż rozmier liter dalem na maxa!! POMOCY!!
A czy w ogóle zmiana wielkości liter następuje poprawnie przy innym rozmiarze?
W panelu warstw kliknij dwukrotnie na warstwę tekstową zaznaczając ją i wtedy dokonaj zmian.
Chyba, że użyłeś opcji rasterize warstwy z tekstem (ale wtedy nie byłby to już edytowalny tekst).
EDIT: a może po prostu zablokowałeś warstwę z tekstem? Ikonka kłódki w panelu warstw.
Ciężko coś wywnioskować z opisu problemu.
Tekst jest ale bardzo mały że prawie nie widać
Sprawdź jaka jest ustawiona rozdzielczość .
[obraz - rozmiar obrazu - rozdzielczość] .
ale tu nie chodzi o rozdzielczosc wszystko inne jest OK tylko te tekst jest coś mały
Nadal nie znamy szczegółów problemu i postępowania. Mrozów już nie ma więc czcionka nie kurczy się od tak sobie
Właśnie jakiej rozdzielczości jest edytowany obraz, jaka czcionka (wbudowana czy nie), jakie zmiany w ustawieniach były dokonywane.
Czy po utworzeniu nowego obszaru roboczego (Ctrl+N) np. 500x500 i wstawieniu tekstu jak on się zachowuje. Czy zmiana czcionki wpływa na zmianę jej wielkości, tym bardziej że nie wszystkie czcionki wyglądają identycznie przy tym samym rozmiarze.
Problem czcionek może nie być powiązany z Photoshopem a systemem. Może by tak przetestować działanie czcionek choćby w Paincie czy zachowują się normalnie.
P.S. Może poodeślesz jakiś psd z tą czcionką. Sprawdzę u siebie .
Jeśli jest ustawiona mała rozdzielczość czcionka jest mała .
Przetestuj rozmiary , przykłady np :
-
800x600 piksle , rozdzielczość 10 piks/cal
-
800x600 piksle , rozdzielczość 300 piks/cal
Czcionka dla przykładów np. 24 pkt .
Domyślnie jest:
Resolution: 72 pixels/inch
Jakie są wymiary obrazka na którym wstawiasz tekst - i/lub jakie są wymiary szablonu na podstawie którego tworzysz nowy plik z obrazkiem, Sprawdź też w jakich jednostkach podajesz te wymiary. Bo zdajesz sobie przecież sprawę, że nawet ogromny (jak na kartkę A45 w Wordzie) tekst o wielkości 48 pt będzie malutki na plakacie o rozmiarach 6x2 m - zwłaszcza po “przeskalowaniu” do wymiarów monitora.
A! Sprawdź też jednostki dotyczące czcionek. 26 punktów to nie to samo co 26 mm, że o 26 pikselach nie wspomnę.
Ja mam 75pkt ustawione nic nie kręciłem w Photoshopie swiezo co zainstalowalem a obraz ustawiam 800x500 … czcionkę mam Tahoma.
I nie zawsze praca w “powiększeniu” 100% jest możliwa. Dość często używa się Ctrl + i Ctrl -
Obraz ustawiasz 800x500 pikseli czy cm?
Bo to jest bardzo ważne - bo o ile to domyślne ustawienia to w CS4 jest w centymetrach, także Twój obraz może mieć 8 na 5 metrów i wtedy skala rozmiaru czcionki jest niewystarczająca i wprowadzić należy ją ręcznie np. 200 pt.
mam ustawione w cm …
Chcesz bana? no to wszystko jasne Twój “obraz” jest bardzo ogromny i nie ma potrzeby pracowania w tak ogromnych rozmiarach.
Chyba że tworzysz jakiś ciekawy bilboard na Pałac Kultury w Warszawie
Zmniejsz z 800x500 (cm) na bardziej realne typowe zdjęcia to 9 x 13 cm,10 x15 itp. wg potrzeb, a najlepiej używać jednostki w pikselach: 800 x 500
Dzieki wielkie. Jednak to było przyczyną jeszcze raz wielkie dzięki