PHP cztery obrazki w jedenym wykazie


(Sebek C) #1

Witam wszystkich forumowiczów. Otóż mam problem nie mogę rozgryźć jak zrobić pewną rzecz. Może opisze wszystko.

Załóżmy, że w bazie w tabeli photo mam 8 rekordów. Każdy rekord ma id name i url(url to adres do obrazka). Chcę teraz aby w jednym wykazie

wypisywało mi po 4 obrazki czyli np. skoro mam 8 rekordów to by były dwa wykazy

po cztery obrazki w każdym. Jeśli w bazie było by 16 rekordów to były by już 4 wyjazy li po 4 obrazki w każdym. Gdyby w bazie np. było 7 rekordów to w pierwszym wykazie wypisuje 4 a w drugim resztę czyli 3. Nie mogę za cholerę(sorki za wyrażenie) tego rozgryźć .


([alex]) #2

A gdyby było 9 to ma to być 4+4+1 czy 3+3+3 ?

Można bardzo łatwo zrobić aby ile się da było po cztery a w ostatnim ile zostało.

Dla ilości większej od 5 da się zrobić niezbyt skomplikowanie ilość w każdym od 3 do 4 rozłożone równomiernie.

Wyjaśnij dokładnie o co ci chodzi.


(Sebek C) #3

gdy 9 to 4, 4 Czyli dwie pełne linie i w trzeciej reszta czyli 1 . Chodzi mi o to żeby w jednej lini wyświetlało mi 4 obrazki i tak ciągle


([alex]) #4

Wytłumacz z czym masz problem.

  • [*:3e6js2yb]4 obrazki w jednym wierszu?:

(Sebek C) #5

chcę żeby to wyglądało tak:

tak wygląda jedna pełna linia. z czego url do img jest pobierane z bazy


([alex]) #6
$Pos=0;pętla dla każdego rekordu z bazy{   if(($Pos3)==0) // $Pos3 == $Pos%4     {      if($Pos0) echo "\n";      echo '';     }   echo "{$urlZbazy}\"";   ++$Pos;  }$Pos0) echo ''; O to ci chodzi?

(Sebek C) #7

tak :slight_smile: w razie czego napisze jeszcze

-- Dodane 14.10.2009 (Śr) 14:20 --

<?php 

 $Pos=0;

 echo('
  • '); $ergebnis=safe_query("SELECT * FROM ".PREFIX."sponsors"); while($dl=mysql_fetch_array($ergebnis)) { if(($Pos&3)==0) { if($Pos>0) echo "\n"; echo '
  • '; } echo " ".$dl[banner]."
    '); ?[/code]

trochę błedów było. Mój kodzik wygląda tak może komuś się przyda