[PHP]Czy taka pętla while będzie działać?


(Czesni K) #1

Witam! Piszę stronę w php. Mam folder upload a w nim podfoldery o numeracji (1, 2 ,3 itd.) każdy folder zawiera jakiś plik oraz dane zawarte w date.php Jak sprawdzić ile uploa 'ów już wykonano tzn jaki jest największy numer podfolderu. nie mogę aktualnie sprawdzić czy dany skrypt działa więc proszę o pomoc :wink:

<?

$x=1;


while($spr==TRUE){

$file='upload/'.$x.'/data.php';

$spr=file_exists($file);

$x++;

}


?>

(Anddezr+Dobreprogramy Pl) #2

Jeśli nie możesz teraz sprawdzić to zrób to wtedy, kiedy będziesz mógł. Jeśli coś nie będzie działać to wtedy pisz...

Co do pytania, to dla mnie jest bez sensu. Pobierz listę katalogów do tablicy, wyciągnij wartość największą i już.


(Czesni K) #3

Dobra dzięki za chęci już sobie dałem rade

$handle=opendir('upload/');

$numer=null;


while($file=readdir($handle)) {

	if($file!='.' && $file!='..') {

		$numer++;

	}

}