[PHP] Dodawanie zdjęć do galerii


(master of disaster) #1

Witam!

Mam stworzony skrypt dodawania zdjęć do galerii który wygląda następująco:

Uploaduje się paczkę zip ze zdjęciami, uploaduje się zdjęcie (które po pomniejszeniu służy jako miniaturka albumu), wpisuje się tytuł i opis albumu który idzie do bazy. Następnie wypakowywuje zdjęcia z archiwum zip które wcześniej uploadowałem, oraz za pomocą pętli tworze miniaturki z tych zdjęć które umieszczane są w folderze thumbs.

I teraz jest problem ponieważ cały skrypt jest zapisany w jednym pliku, i wszystkie akcje dzieją się tak jakby "na raz", i jeśli jest dużo zdjęć w paczce, potrafi mi na serwerze zamiast wykonać te wszystkie czynności odświeżyć stronę po czasie kilku minut.

Więc czekam na Wasze pomysły jak by to zrobić żeby wszystko sprawnie działało, myślałem zrobić to w kilku plikach, że w jednym jest upload, w następnym jest rozpakowywanie, później pomniejszanie.

Proszę o pomoc, propozycje, ew. jakieś nowe rozwiązania.

Pozdrawiam.

P.S. 666 post :smiley:


(Sitemaster) #2

jeden plik czy nie - nie ma tu różnicy.

Możesz:

-albo kombinować z ajaxem

  • albo np przerzucić część operacji na crona

-albo kombinować z ignore_user_abort()

-może jeszcze jakieś inne…


(Jacek705) #3

a może ograniczyć wielkość paczki np. do 10 zdjęć?


(floyd) #4

Cudów nie ma. Niektórzy są bardzo wygodni i wrzucają fotki z aparatu jak leci, a te mają nieraz po kilka megabajtów i potem się dziwią, że długo trwa. Nie wiem jak jest w tym przypadku, ale tak na wszelki wypadek: wielkość fotek do internetu należało by zmniejszyć do co najwyżej kilkudziesięciu kilobajtów i w rozdzielczości 72 piks/cal.