[PHP] Efektowne wyłapywanie błędów


(Krzkaczor) #1

Hej!

Piszę silnik bloga i mam pewne pytanie do specjalistów... W moim projekcie jest kilka klas i każda w razie błędu "wypluwa" błąd i potem "łapie" je w głównej klasie silnika i w zależności od błędu jest wyświetlany szablon (albo jego część) lub wywalany jest błąd krytyczny. Czy tak to powinno być robione mniej więcej? Czy są może jakieś lepsze rozwiązania?

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź


(Airborn) #2

Zasadniczo nie każdy wyjątek musi być wyrzucany aż tak wysoko, równie dobrze można go od razu obsłużyć jeżeli nie jest błędem krytycznym. Zasadniczo użytkownik nie powinien był dostawać absolutnie żadnych informacji dotyczących błędów (tych w stylu General error, Warning, czy Uncaught exception). Możesz wyświetlić użytkownikowi oczywiście jakiś zastępczy komunikat błędu, ale moim zdaniem najważniejsza jest w tym momencie informacja dla Ciebie, tak więc powinieneś był pomyśleć nad jakimś systemem logowania takich błędów, czy to do pliku, czy ewentualnie na maila.


(Krzkaczor) #3

Dzięki za odpowiedź kiedyś o czymś takim myślałem ale na razie nie ma to sensu bo mam darmowy serwer na 000webhost a tam co drugie odświeżenie strony w nocy kończy się errorem... Nie można się połączyć z bazą danych. Ale inne faktycznie można tak obsługiwać. Dzięki.