[php]Forumlarz kontakowy


(master of disaster) #1

Witam

Posiadam formularz kontaktowy i jest w nim funkcja żeby wypełnić wszystkie pola, a ja chciałbym tam też umieścić funkcję

powrót (w java script).

ten komunikat wygląda tak :

// lub w przypadku nie wypełnienia formularza do końca

else echo "Wypełnij wszystkie pola formularza!";

[/code]


Ale gdy chcę tam zamieścić ten skrypt to wyskakuje mi jakiś błąd 

wpisuje to tak:

[code] // lub w przypadku nie wypełnienia formularza do końca else echo "Wypełnij wszystkie pola formularza!";

Próbowałem bez załącznika , ale ogólnie działa każdy text ale nie działa nawet zwykły odnośnik HTMl (taki jak powyżej tylko bez skryptu)

Jak zrobić żeby była funkcja powrót.

Korzystam z tego formularza:

http://www.kess.snug.pl/?sid=10&pid=17

Pozdrawiam


(motorhead) #2

sprawdź:

else echo 'Wypełnij wszystkie pola formularza!';[/code]


lub:

[code]else echo "Wypełnij wszystkie pola formularza!";

powinno być:


(master of disaster) #3

O dzięki ! :slight_smile:

A jest możliwość zrobienia czegoś takiego jak tu na forum że w gdy piszemy w polu textowym to jest takie niebieskie obramowanie ?? :slight_smile:

Pozdrawiam


(adpawl) #4

Tak, jest możliwe.

W stylach dajesz np.:

.borderchg { border: 1px solid silver; }

.borderchg:hover { border: 1px solid blue; }

a do elementu któremu ma się zmieniać kolor obramowania np. pola input, textarea, select - dodajesz:

class="borderchg"

(master of disaster) #5

Sorry że Was Tak męczę ale rozumiem że w tym miejscu mam wpisać class="borderchg" :

Imię, nazwisko lub nick

I w tedy przy otwarciu formularza wyskakuję mi jakiś error :frowning:


(motorhead) #6

i chyba powinno być jeszcze:

.borderchg:focus { border: 1px solid blue; }

bo po "zjechaniu" myszką kolor zmienia się na domyślny. Czyli w stylach:

.borderchg { border: 1px solid silver; }

.borderchg:hover { border: 1px solid blue; }

.borderchg:focus { border: 1px solid blue; }

-[DODANE]-----------------------------------

Ja myślę że powinieneś przeczytać o html i css nieco więcej np: TU bo miesza ci się.


(master of disaster) #7

w stylu dałem tak jak mówiłeś, w indexie nic nie zmieniałem i dalej nie działa :frowning:


(mario@) #8

Działa działa

Tak się pisze


(master of disaster) #9

O.K! Mam Xd

Ale trochę zły kod dawaliście problem polegał w ułożeniu " " :stuck_out_tongue:

Kod Powinien wyglądać tak:

Imię, nazwisko lub nick

Pozdrawiam i dziękuje do zamknięciaZły kod dawaliście? Mówisz o sobie w trzeciej osobie? viewtopic.php?f=18&t=255651#p1693288 :xFakt, motorhead nie wychwycił błędu w pierwszej chwili, ale.... adpawlEdit: No dobra już sie tam tak nie obrażaj :wink: :stuck_out_tongue: Mam jeszcze 1 problem :stuck_out_tongue: :

dodałem taką małą modyfikacje graficzną ale teraz jak pod ten nowy przycisk graficzny który zrobiłem dać funkcję sumbit ?

(szukałem w googlach)

Pozdrawiam


(Captain Jack) #10

to jest mój formularz kontaktowy.

<?php

$pytania=array(

array('W nocy jest jasno czy ciemno?','ciemno'),

array('Gdyby kózka nie skakała to by nóżki nie (...)?','złamała'),

array('Kto pod kim (...) kopie, ten sam w nie wpada','dołki'),

array('Ciepło jest ciepłe czy zimne?','ciepłe'),

array('Ile jest 5*5?','25'),

array('Ile jest 2+2','4'),

array('Ile jest 10*110','1100'),

array('Jaki kolor ma czerwony maluch?','czerwony'),

array('Ile jest 2+2*2','6'),

array('Ile jest 3+3*3','12'),

array('Gdzie kucharek 6 tam niema co (...)','jeść'),

array('Gdzie dwóch się bije tam (...) korzysta','3'),

array('Grosz do grosza, a będzie (...)','kokosza'),

array('Idzie luty, podkuj (...)','buty'),

array('Fortuna kołem się','toczy'),

array('W marcu jak w (...)','garcu')

);


function losuj(){

global $pytania;

srand((float) microtime() * 10000000);

$los=array_rand($pytania,1);

return $los;

}


function spr($pyt,$odp){

global $pytania;

if($pytania[$pyt][1]==$odp) return true; else return false;

}


if(empty($_POST['submit1'])) {

   $tab=losuj();

   echo '
Temat wiadomości:*
 15 znaków

Treść wiadomości:*


Imię lub nick:*
 15 znaków

Twój adres e-mail:*
 50 znaków

Anty spam - '.$pytania[$tab][0].':*
 15 znaków


 

';

}

else if (!empty($_POST['temat']) && !empty($_POST['tresc']) && !empty($_POST['imie']) && !empty($_POST['email'])) {


$pyt=$_POST['pyt']; $odp=$_POST['odp'];

if(spr($pyt,$odp)){


   $message = "Temat wiadomości:\n$_POST[temat]\nTreść wiadomości:\n$_POST[tresc]\nWysłał,: $_POST[imie]\nE-mail: $_POST[email]";


   $header = "From: $_POST[imie] <$_POST[email]>";


   @mail("[b]TWÓJ ADRES E-MIAL[/b]","Wiadomosc ze strony WWW","$message","$header") or die('Nie udało się wysłać wiadomości!');


   echo "

Wiadomość została wysłana poprawnie!"; } else echo "Nie przeszedłeś testu antyspamowego!"; } else echo "Wypełnij wszystkie pola formularza!"; ?>[/code]

Ps. Anty spam przez 'adpawl'.


(adpawl) #11

Nie obrażam się tylko stwierdzam fakt :lol: Coś mi się wydaje że słabo szukałeś :wink:

onclick="this.submit();"

czyli powinno być:


(master of disaster) #12

Ja to mam chyba pecha...

Tak umieściłem, i niestety... nie działa ... :(.

Szukałem innych sposobów, w buttonie i w stylach css ale też lipa ...(w butonie oborniacko wygląda, a w css chyba można użyć tylko 1 przycisku, i odnośniki nie działają (sumbit, reset) ).

Najlepszym rozwiązaniem by było Twoje, tylko że ono mi nie działa ... :frowning:

Pozdrawiam