Witam!
Potrzebuje skryptu na wybieranie województwa. Chodzi mi o to że mam oferty jakichś firm i chcę wybrać aby pokazywało mi oferty tylko z wybranego wcześniej prze ze mnie województwa jak to zrobić?
Chodzi mi o takie coś jak jest na tej stronie:
Witam!
Potrzebuje skryptu na wybieranie województwa. Chodzi mi o to że mam oferty jakichś firm i chcę wybrać aby pokazywało mi oferty tylko z wybranego wcześniej prze ze mnie województwa jak to zrobić?
Chodzi mi o takie coś jak jest na tej stronie:
Screen nie działa, ale jedyny sposób na zrobienie tego, to zapytanie do bazy danych ograniczające wyniki do wybranego województwa.
A za pomocą tego skryptu?
<?php
class UserRegions
{
public static $data=array(
0=>'dowolne',
1=>'dolnośląskie',
2=>'kujawsko-pomorskie',
3=>'lubelskie',
4=>'lubuskie',
5=>'łódzkie',
6=>'małopolskie',
7=>'mazowieckie',
8=>'opolskie',
9=>'podkarpackie',
10=>'podlaskie',
11=>'pomorskie',
12=>'śląskie',
13=>'świętokrzyskie',
14=>'warmińsko-mazurskie',
15=>'wielkopolskie',
16=>'zachodniopomorskie',
17=>'zagranica'
);
public static $permalinks=array(
0=>'dowolne',
1=>'dolnoslaskie',
2=>'kujawsko-pomorskie',
3=>'lubelskie',
4=>'lubuskie',
5=>'lodzkie',
6=>'malopolskie',
7=>'mazowieckie',
8=>'opolskie',
9=>'podkarpackie',
10=>'podlaskie',
11=>'pomorskie',
12=>'slaskie',
13=>'swietokrzyskie',
14=>'warminsko-mazurskie',
15=>'wielkopolskie',
16=>'zachodniopomorskie',
17=>'zagranica'
);
public static function getById($id)
{
if(is_integer($id))
{
if(isset(self::$data[$id]))
{
return self::$data[$id];
}
}
return null;
}
public static function getByValue($v)
{
$key=array_search($v, self::$data);
return $key ? $key : null;
}
public static function getByPermalinkValue($v)
{
$key=array_search($v, self::$permalinks);
return $key ? $key : null;
}
public static function getPermalinkById($id)
{
if(is_integer($id))
{
if(isset(self::$permalinks[$id]))
{
return self::$permalinks[$id];
}
}
return null;
}
public static function getSelectTag($name, $selected=null, $options1=array(), $options2=array())
{
$string=select_tag($name, options_for_select(self::$data, $selected, $options1), $options2);
return $string;
}
public static function getStandardRegions()
{
$data=array();
for($i=1; $i<=16; ++$i)
{
$data[$i]=self::$data[$i];
}
return $data;
}
public static function getRegionsRange($n1, $n2)
{
$data=array();
for($i=$n1; $i<=$n2; ++$i)
{
$data[$i]=self::$data[$i];
}
return $data;
}
}
?>
Mam pytanie bo nie wiem gdzie go wkleić czy do menu gdzie są do wyboru województwa czy gdzie a jak do menu to w jaki sposób
Nigdzie tego nie wkleisz. Musiałbyś dostosować ten kod do reszty na twojej stronie, podłączyć formularz itd… To jest poważna robota dla programisty PHP i MySQL. Najlepiej skorzystaj z jakiegoś CMSa z komponentem ogłoszeń. Funkcja ograniczania wyników do odp. argumentów na pewno będzie, a jak nie, to coś podobnego.
Ludzie błagam nie piszcie mi takich głupot żebym przeniósł się na cms’a. Jak chcesz coś napisać to pisz odnośnie mego tematu a nie mi wyjezdżasz z dobrymi poradami wujka cześka.
Ej chwila kolego! 
Chcesz żebyśmy ci pomogli czy nie? Na tym forum staramy się tobie doradzić. Jeżeli nie podoba ci się rada nie stosuj jej.
Żeby nie było ot:
Widać że nie znasz się na Mysql ani PHP a CMS’y są właśnie dla takich ludzi. Jeśli nie CMS to kurs programowania za 1000zł.
To działało by jak wyszukiwarka z podziałem na województwa. Bez mysql nie da się tego zrobić…
A dlaczego niby bez mysql nie da się, są inne systemy zarządzania bazami danych, które można wykorzystać, chociażby sqlite czy postgresql.
Źle sprecyzowałem… Bez bazy danych się tego nie da zrobić
A wcale że da się, na plikach tekstowych też np, ale to będzie okrężna droga i jest to też pewna forma db. Ale np. takie rozwiązanie będzie już całkiem przystępne:
W bazie danych masz tabele z ogłoszeniami, dodajesz kolumne województwo. I potem z poziomu skryptu php wyłapujesz:
$connect->query("SELECT * FROM ogloszenia WHERE wojewodztwo='1'")
.
Jednak dla dużej bazy ogłoszeń wydajniej będzie stworzyć tabele odpowiadające województwą.
Pozdrawiam
:] no właśnie
Też no właśnie ;]