PHP i MySQL bez innych języków. Da radę?

W sieci jest masa pytań o to jaki język programowania powinien być pierwszy. Większość odpowiedzi rozpoczyna się o kamienowania pytających, a kończy się na walkach między C, C++ i czasem do boju dołącza Python. W pojedynczych wypowiedziach widziałem też assemblera :slight_smile:

Jeżeli chodzi o PHP i MySQL to polecaną książką jest Vademecum Profesjonalisty.

Jestem z programowania zerem. Na studiach tworzyło się jakieś proste programiki w Pascalu i coś w Delphi, ale w zasadzie już nic nie pamiętam. Może prócz tego że było if, było then i jeszcze kilka innych ■■■■■ółek.

Czy z książką przeze mnie podaną, nie mając w zasadzie żadnej wiedzy o programowaniu można osiągnąć jakieś przyzwoite wyniki w tworzeniu stron?

Czy jednak skończy się to błądzeniem po omacku lub całkowitą porażką?

Na samym początku nauki programowania, jeszcze przed zakupem drogiej książki, warto sprawdzić, czy to w ogóle jest zabawa dla ciebie. Najlepiej przerabiając któryś z gazyliona dostępnych w internecie kursów. Jeżeli choćby w średnim stopniu władasz pisanym angielskim, polecam to. Jeżeli przerobisz całość i dalej będzie ci się chciało, będziesz miał solidne podstawy do każdej PHP-owej książki.

W internecie jest wiele kursów programowania (w tym PHP) i to po polsku (wystarczy dobrze poszukać), więc nie ma co tracić czasu… :slight_smile:

PHP + MySQL jest dobre, jak zamierzasz zajmować się tworzeniem stron www (serwisów internetowych, itp.), ale pamiętaj - i tak Ci się przyda również JavaScript.

P.S. Szkoda, że nie wykorzystałeś na studiach możliwości przyswojenia sobie podstaw programowania.

Na studiach podstawy przyswoiłem (to co było w programie miałem opanowane bo lubiłem sobie w tym podłubać), ale było to ze 3-4 lata temu i na tym się skończyła zabawa z programowaniem.

Kierunek miałem nieinformatyczny więc nie było mi to potrzebne. Teraz po prostu chciałbym się czegoś przydatnego nauczyć.

Tak dla podsumowania.

Chciałbym poznać PHP i MySQL bez znajomości innych języków, oczywiście nie zakładając klapek na oczy.

Jeżeli w pewnym momencie okaże się, że czegoś brakuje to będę starał się ogarnąć JS (jak napisałPablo) bądź cokolwiek innego.

Chodzi głównie o to czy da się w przyzwoitym stopniu zapanować nad w/w językami bez znajomości innych. Jasna sprawa, że każdy ma inną przyswajalność wiedzy, ale mam nadzieję, że z tym problemu miał nie będę.

p.s.

Frankfurterium zajrzałem pod podany przez Ciebie adres i na pewno skorzystam. Poszukam jeszcze czegoś w PL dla własnej wygody, ale sądzę, że mój pisany angielski powinien wystarczyć.

Oczywiście znajomość JavaScript nie jest konieczna, na pewno nie na początku nauki programowania w PHP.

Ale jak już zaczniesz tworzyć strony www (a po to chyba się uczysz programować), to zobaczysz, że strony generowane przez serwer o za mało by serwis www był atrakcyjny. I wtedy zechcesz te strony zrobić bardziej interaktywne, a z pomocą przyjdzie Ci JavaScript.

Życzę powodzenia! :slight_smile:

najpierw polecałbym dobrze nauczyć sie podstaw PHP (+ bardzo dobra znajomość XHTML/HTML + CSS)… :slight_smile: