W sieci jest masa pytań o to jaki język programowania powinien być pierwszy. Większość odpowiedzi rozpoczyna się o kamienowania pytających, a kończy się na walkach między C, C++ i czasem do boju dołącza Python. W pojedynczych wypowiedziach widziałem też assemblera
Jeżeli chodzi o PHP i MySQL to polecaną książką jest Vademecum Profesjonalisty.
Jestem z programowania zerem. Na studiach tworzyło się jakieś proste programiki w Pascalu i coś w Delphi, ale w zasadzie już nic nie pamiętam. Może prócz tego że było if, było then i jeszcze kilka innych ■■■■■ółek.
Czy z książką przeze mnie podaną, nie mając w zasadzie żadnej wiedzy o programowaniu można osiągnąć jakieś przyzwoite wyniki w tworzeniu stron?
Czy jednak skończy się to błądzeniem po omacku lub całkowitą porażką?
Na samym początku nauki programowania, jeszcze przed zakupem drogiej książki, warto sprawdzić, czy to w ogóle jest zabawa dla ciebie. Najlepiej przerabiając któryś z gazyliona dostępnych w internecie kursów. Jeżeli choćby w średnim stopniu władasz pisanym angielskim, polecam to. Jeżeli przerobisz całość i dalej będzie ci się chciało, będziesz miał solidne podstawy do każdej PHP-owej książki.
W internecie jest wiele kursów programowania (w tym PHP) i to po polsku (wystarczy dobrze poszukać), więc nie ma co tracić czasu…
PHP + MySQL jest dobre, jak zamierzasz zajmować się tworzeniem stron www (serwisów internetowych, itp.), ale pamiętaj - i tak Ci się przyda również JavaScript.
P.S. Szkoda, że nie wykorzystałeś na studiach możliwości przyswojenia sobie podstaw programowania.
Na studiach podstawy przyswoiłem (to co było w programie miałem opanowane bo lubiłem sobie w tym podłubać), ale było to ze 3-4 lata temu i na tym się skończyła zabawa z programowaniem.
Kierunek miałem nieinformatyczny więc nie było mi to potrzebne. Teraz po prostu chciałbym się czegoś przydatnego nauczyć.
Tak dla podsumowania.
Chciałbym poznać PHP i MySQL bez znajomości innych języków, oczywiście nie zakładając klapek na oczy.
Jeżeli w pewnym momencie okaże się, że czegoś brakuje to będę starał się ogarnąć JS (jak napisałPablo) bądź cokolwiek innego.
Chodzi głównie o to czy da się w przyzwoitym stopniu zapanować nad w/w językami bez znajomości innych. Jasna sprawa, że każdy ma inną przyswajalność wiedzy, ale mam nadzieję, że z tym problemu miał nie będę.
p.s.
Frankfurterium zajrzałem pod podany przez Ciebie adres i na pewno skorzystam. Poszukam jeszcze czegoś w PL dla własnej wygody, ale sądzę, że mój pisany angielski powinien wystarczyć.
Oczywiście znajomość JavaScript nie jest konieczna, na pewno nie na początku nauki programowania w PHP.
Ale jak już zaczniesz tworzyć strony www (a po to chyba się uczysz programować), to zobaczysz, że strony generowane przez serwer o za mało by serwis www był atrakcyjny. I wtedy zechcesz te strony zrobić bardziej interaktywne, a z pomocą przyjdzie Ci JavaScript.