Php - includowanie kilku elementów z wybranej strony

Witajcie.

Przepraszam za taki niejasny temat, ale nie wiem jak to sformułować. Mam dwie strony: główną i podstronę.

Na podstronie mam listę:

• raz
  • dwa
  • trzy
  • cztery
    [/code]

I tak dalej.

Na stronie głównej chciałbym includować jedynie pierwsze dwa elementy z tej listy (która jest na podstronie).

Nie wiem jak to zrobić, a jako, że lista na podstronie będzie się zmieniała, chciałbym uniknąć ręcznej modyfikacji strony głównej.

Byłbym wdzięczny za pokazanie mi sposobu jak to zrobic.

Dzięki!

Skoro “oba pliki są Twoje” to zainkluduj podstronę do strony głównej a podaną listę podziel jakimiś warunkami w php (w zależności od strony wyświetlaj konkretne elementy listy).

Powalczyłem i coś takiego utworzyłem:

flush();

ob_start();

include('portfolio.php');

$contents = ob_get_clean();

preg_match('#
  • (.*?)
    #s’, $contents, $match); preg_match_all("#(.*?)#s", $match[1], $liczby); echo “\t\t\t\t\t” . $liczby[0][0] . “\n\t\t\t\t\t”; echo $liczby[0][1] . “\n\t\t\t\t\t”; echo $liczby[0][2]; [/code]

Tylko po co bawić się w parsowanie?

Nie lepiej jest elementy listy w trzymać w tablicy?

Hmm teoretycznie tak, ale miałem problem z zachowaniem dobrych indentów w źródle strony (chcę żeby kod był bardzo ładny).

że co??

-a co ma piernik do wiatraka?

Problemem są zbyt małe umiejętności. Ale powalczę jeszcze by to wrzucić w tablice.

a co tu walczyć?

$tablica=array('raz','dwa','trzy','cztery');

załadowanie całości w listę:

echo '
  • '; foreach ($tablica as $key) echo ’
  • ‘.$key.’’; echo ’
    ';[/code] Po zaincludowaniu pliku dalej masz wszystko w zmiennej $tablica, wystarczy sobie wybrać element(y) jakie tylko chcesz. np pojedynczo:

[code]$tablica[2]; //=trzy

albo z użyciem pętli.