system
(system)
2 Wrzesień 2010 22:01
Witajcie.
Przepraszam za taki niejasny temat, ale nie wiem jak to sformułować. Mam dwie strony: główną i podstronę.
Na podstronie mam listę:
raz
dwa
trzy
cztery
[/code]
I tak dalej.
Na stronie głównej chciałbym includować jedynie pierwsze dwa elementy z tej listy (która jest na podstronie).
Nie wiem jak to zrobić, a jako, że lista na podstronie będzie się zmieniała, chciałbym uniknąć ręcznej modyfikacji strony głównej.
Byłbym wdzięczny za pokazanie mi sposobu jak to zrobic.
Dzięki!
Skoro “oba pliki są Twoje” to zainkluduj podstronę do strony głównej a podaną listę podziel jakimiś warunkami w php (w zależności od strony wyświetlaj konkretne elementy listy).
system
(system)
3 Wrzesień 2010 11:31
Powalczyłem i coś takiego utworzyłem:
flush();
ob_start();
include('portfolio.php');
$contents = ob_get_clean();
preg_match('#
(.*?)
#s ’, $contents, $match); preg_match_all("#(.*?)#s ", $match[1], $liczby); echo “\t\t\t\t\t” . $liczby[0][0] . “\n\t\t\t\t\t”; echo $liczby[0][1] . “\n\t\t\t\t\t”; echo $liczby[0][2]; [/code]
api
(Sitemaster)
3 Wrzesień 2010 14:29
Tylko po co bawić się w parsowanie?
Nie lepiej jest elementy listy w trzymać w tablicy?
system
(system)
4 Wrzesień 2010 14:58
Hmm teoretycznie tak, ale miałem problem z zachowaniem dobrych indentów w źródle strony (chcę żeby kod był bardzo ładny).
api
(Sitemaster)
4 Wrzesień 2010 15:12
że co??
-a co ma piernik do wiatraka?
system
(system)
6 Wrzesień 2010 04:48
Problemem są zbyt małe umiejętności. Ale powalczę jeszcze by to wrzucić w tablice.
api
(Sitemaster)
6 Wrzesień 2010 06:15
a co tu walczyć?
$tablica=array('raz','dwa','trzy','cztery');
załadowanie całości w listę:
echo '
'; foreach ($tablica as $key) echo ’
‘.$key.’’; echo ’
';[/code] Po zaincludowaniu pliku dalej masz wszystko w zmiennej $tablica, wystarczy sobie wybrać element(y) jakie tylko chcesz. np pojedynczo:
[code]$tablica[2]; //=trzy
albo z użyciem pętli.