Teraz, pokaż plik profil.php
<?php include("config.php");
$nick = $_SESSION['nick'];
$haslo = $_SESSION['haslo'];
if ((empty($nick)) AND (empty($haslo))) {
echo '
Nie byłeś zalogowany albo zostałeś wylogowany
Strona Główna
';
exit;
}
$user = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT * FROM uzytkownicy WHERE `nick`='$nick' AND `haslo`='$haslo' LIMIT 1"));
if (empty($user[id]) OR !isset($user[id])) {
echo '
Nieprawidłowe logowanie.
';
exit;
}
// tresc dla zalogowanego uzytkownika
echo 'Witaj '.$user[nick].'';
echo '
Wyloguj mnie'; echo'Dodajtapete'; echo'Twójprofil'; echo'
'; require'db.php'; $limit=(isset($_GET['go']))?$_GET['go']:1; $back=''; if($limit>=6) $back = '< Poprzednie';
$next = 'Nastepne >'; $query = "SELECT id,nick,ksywa,nazwisko,link_avatar,opis,czas_profilu,email,ip FROM uzytkownicy WHERE id>=$limit LIMIT 6";
$result = mysql_query($query) or die(mysql_error($mysqli));
if ($result) { echo "
- "; while ($row = mysql_fetch_object($result)) { $nazwisko = $row->nazwisko; $ksywa = $row->ksywa; $czas = $row->czas_profilu; $nick = $row->nick; $email = $row->email; $opis = $row->opis; $link = $row->link_avatar; $id = $row->id; $ip = $row->ip; echo "
Imie:$ksywa
Nazwisko:$nazwisko
- zwin/rozwin $opis \n"; } echo "
"; } echo $back.’ | '.$next; ? [/code]
No i tu leży twój problem, ty sprawdzasz profil do wyświetlenia po sesji powinieneś zrobić po nicku z profilu etc.
Możesz zrobić jakieś odwołanie na podstawie geta np. Zrobiłbyś se wtedy w linku
http://www.wojciechgaleria.friko.pl/?id=twojprofil&nick=$nick
A w tym co mi podałeś dałbyś se
if(!isset($_GET[nick])
$nick = $_GET[nick] [/code]
W którym miejscu dodać geta w pliku twojprofil,bo dodałem i wywala mi błąd w lini.Sorry ale w php dopiero od niedawna.
Błąd lini wywala bo zapomniałem dać średnik, a możesz to dać gdziekolwiek przed mysql select.
taki błĄD wywala Parse error: syntax error, unexpected T_VARIABLE in /home/home4/wo/wojciechgaleria.friko.pl/twojprofil.php on line 16,gdzie ten srednik wstawić,może trzeba zrobić wcięcie.
[/code]
– Dodane 14.05.2011 (So) 22:12 –
[code=php]<?php include(“config.php”);
$nick = $_SESSION[‘nick’];
$haslo = $_SESSION[‘haslo’];
$nick)) AND (empty($haslo))) {
’
Nadal jest ten błąd w lini,co jest grane.
Bo nick ma być w apostrofach sry, w późnych godzinach nie kontaktuje ;]
if(!isset($_GET['nick'])$nick = $_GET['nick']; [/code]
Poprawiłem,zapomniałeś też zamknąć podwójny nawias
if(!isset($_GET['nick']))
$nick = $_GET['nick'];
if zaczął działać,tylko że gdy klikam na innego użytkownika wyświetla przykładowo np:nick=uzytkownika,a przenosi do profilu mojego.Trzeba coś takiego aby przypisać profil do zdjęcia.Może coś takiego nick=$link;$link=link_avatar.
echo "$nick' title='$nazwa'>$link' alt='$title' />
Imie:
$ksywa
Nazwisko:
$nazwisko
$czas
Adres zam.:
$adres
E-mail:
$email[/code]
Zrobiłem tak, nick przypisuje nick=uzytkownika,ale przenosi do mojego profilu bo to ja jestem zalogowany,a ma być dane zdjęcie–>dany profil.
bo znów się pomyliłem w ifie nie ma być ! ;]
A w czym,może faktycznie trzeba rozbudować $link=link_avatar tak żeby zdjęcie przypisywało profil.Tylko jak.
W tym ifie co ci podałem ma nie być wykrzyknika ![]()
teraz po kliknięciu na profil użytkownika pokazuje:Nieprawidłowe logowanie.
Wywal wywal and haslo=$haslo, i zacznij coś też robić sam, albo oleje cie jak daroma
Wywaliłem i otwiera podstronę z profilem i pokazuje go,chyba jest ok,czy to bezpieczna metoda.jak pisałem dopiero się uczę php.Wielkie dzięki! ![]()
Bezpieczna, masz po prostu źle zrobione logowanie. Na każdej podstronie masz sprawdzają sesje. Ogólnie powinieneś mieć wszystko zrobione na include i do tego właśnie przyłączone to sprawdzanie logowania. Jedyne co może wystąpić to błąd w wypadku kiedy masz dwóch userów o tym samym nicku, wtedy user który się później zarejestruje będzie widział tylko profil poprzednika xD, ale chyba sprawdzasz czy się loginy nie powtarzają przy rejestracji ;]
jeszcze raz dzięki :-D,jakbyś chciał zobaczyć efekty zapraszam do rejestracji.