[PHP] Kasowanie liczb po przecinku


(michm4) #1

(Marcindodo) #2
echo round ($pi , 3)

ta trójka to ilosc miejsc po przecinku, za $pi wstawiasz dowolną zmienną


(Damgora) #3

funkcja round()

slupek(($i*20)-10, round($dane[$i-1]/$suma_dane*100)."%");

(michm4) #4

w bibliotece GD nie używa się echo, ale dzięki za chęci :slight_smile:

tobie dzięki bo działa :slight_smile:

syf2v.jpg


(Krzkaczor) #5

(michm4) #6

ale druga była poprawniejsza. Nie róbmy spamu xD


(Mathew) #7

Nie gadaj, żeby gadać... Pierwsza metoda jest "poprawniejsza", gdyż mniej obciąża serwer.


(Damgora) #8

Nie pisz żeby pisać oba posty miały wskazać na to samo - użycie funkcji round(), z tym, że kod dodo.gemini to linijka żywcem wyciągnięta z jakiegoś skryptu i poza wystąpieniem tej funkcji nijak ma się do tematu


(GediMaster) #9

Można też użyć:

http://php.net.pl/manual/pl/function.number-format.php


(Marcindodo) #10

jakiego skryptu, taka trudna funkcja, że musiałem ją kopiować?

po prostu podałem mu funkcje która zaokrągla, jak sam pisał swój skrpyt to doskonale by wiedział co poprawić

podałeś to samo, tylko z gotowym rozwiązaniem, ułatwienie dla autora

echo napisałem, bo często jak chce sprawdzić efekt nieznanej mi do końca funkcji to chce zobaczyć wynik na monitorze, więc z przyzwyczajenia

suma sumarum chodziło o to samo


(Damgora) #11

IMO wystarczyłby sam link do manuala. Miałem wtedy więcej czasu więc dorzuciłem gotową linijkę.

Jeśli nie wierzysz że Twój post może wyprowadzić w błąd to przejrzyj jeszcze raz ten wątek...