PHP komentarz


(Subgoku) #1


(Drobok) #2

Plik ma mieć rozszerzenie php a nie htm ...


(Subgoku) #3

mała ta podpowiedz zeby mi to miało działać, ktos inny bardziej chetny pomóc?


(GioWDS) #4
  1. Ktoś kiedyś wymyślił znacznik code.

  2. Rozszerzeniem pliku musi być .php (chyba, że serwer jest inaczej skonfigurowany).

  3. Masz uprawnienia do utworzenia pliku *.comment?


(Drobok) #5

Podpowiedź może być, ale nie zrób mi to :slight_smile:

Nie pobierasz nigdzie danych z formularza. Dane te są w postaci $_POST['name'], nigdzie tego nie masz to ci nawet pliku nie utworzy. Skoro kopiowałeś czyiś skrypt, na pewno powiedział jak go masz odpalić.

By włączyć skrypt o rozszerzeniu php w przeglądarce na localhost musisz mieć zainstalowany serwer. Otwarcie pliku daje wynik tylko w wypadku kodu html (więc tylko on ci się pojawia). Plik musisz mieć na serwerze z prawami do zapisu danych (ze względu na to, że będziesz zapisywać nim do pliku). Na pierwszy rzut oka poprawisz to co wymieniłem i będzie ok.

Btw nie robi się edycji posta nie pisząc co się edytowało po odpowiedzi.

PS "jest mi wystarczająca ale chciałem do dac do niej komentrze" to się wzajemnie wyklucza, jeśli ci czegoś brakuje to już nie jest wystarczające.

@up co do samego rozszerzenia html i parsowania php wewnątrz nich, wystarczy w pliku .htaccess dodać:

AddType application/x-httpd-php .htm .html

Oczywiście możemy tam dać i rozszerzenie xxx etc. Oczywiście zależy to też od uprawnień nadanych htaccess przez właściciela serwera.


(Subgoku) #6

to juz wiem ze musze to uruchamiac na stronie na serwerze to ok, niema z tym problemu, jedank jak wysle plik index.php to mi go nieuruchomi bo musze miec uruchamialny index.html

miło wszystko wołabym zeby mi to ktos zrobił sam sie głowie juz drugi dzien dlatego napisałem w koncu bo naprawde niemam pojecia jak to zrobic, kod sam wziałem skastam i niemam pojecia jak go uruchamiac


(Drobok) #7

(Subgoku) #8

PRZYZNAJE SIE NIEZNAM SIE NIC ZERO

skopiowałem to do pliku index.htm wgrałem na serwer costam.strefa.pl

nadałem atrybut 777 w tcmd i oczywiscie na stronie pokazuje niestworzone rzeczy

ps. mam plik .htacces na serwerze ale jest zablokowany dla kont darmowych a tym pliku jest RemoveHandler .php czyli mam php zablokowane dupa dupa dupa


(floyd) #9

Jeżeli nie może być index.php tylko index.html to by znaczyło, że serwer nie obsługuje języka php, jak na darmowych kontach Onetu czy Interii i nic wówczas nie możesz zrobić, co najwyżej używać jedynie języka javascript dla tworzenia skryptów. Powinieneś podać na jakim serwerze masz tę stronę, to wówczas by ci ktoś odpowiedział czy jest możliwość obsługi języka php na tym serwerze, jeśli sam nie potrafisz tego się doczytać.

PS. na darmowych kontach w domenie strefa.pl też nie ma obsługi php.

http://www.strefa.pl/pomoc/?cat=27


(Drobok) #10

Zainteresuj się cba itd :slight_smile:


(Subgoku) #11

DZIAŁA jednak wszystko robiłem moze nie tak źle, tylko niedostrzegłem tego małego szcegółu ze darmowe konto nieobsługuje tak podstawowej funkcji jak PHP.

PORADA

Dla takich zielonych jak ja, jak wam php nie działa sprawdzicie was darmowy serwer www.

I DZIEKUJE warto było tu napisać temat !!

PS. Odswiezenie strony dodaje ostatnio wpisany konentarz, albo prosciej napisze komentarz wcisne 5 razy f5 i mma komentarzy takich samych 5 czemu?


(Drobok) #12

To jest mankament dodawania komentarzy nie sprawdzając danych. Proponuję sprawdzać ostatni dodany komentarz podczas dodawania (porównywać je)


(Subgoku) #13

ale ja nie musze nic dodawac wystarczy ze wejde na strone wcisne F5 i sie komentarz dubluje


(GioWDS) #14

Bo jeśli wysłałeś POSTem dane i odświeżysz po wysłaniu to je doda.

Proponuje jak bóg przykazał sprawdzać typ zapytania, czy wszystkie wymagane zmienne są wklepane i nie są puste.