[php] Kopiowanie plików z kompa na serwer


(Yaris2709) #1

Potrzebuje podpowiedzi jak zrobić panel sterowania, który będzie umożliwiał przesyłanie zdjęć z komputera użytkownika na serwer do wskazanego katalogu?


(Marcins2009) #2

Zajrzyj tu http://www.enter.pl/webmaster/phpmanual/features.file-upload.asp i pogrzeb na tej stronie a jak chcesz coś dokładniej wiedzieć to sprecyzuj pytanie :stuck_out_tongue:

Ps. Jeszcze możesz zajrzec tu http://wortal.php.pl/wortal/artykuly/php/podstawy/upload_plikow

A jak jesteś ciemny :wink: w te klocki to masz gotowe http://skrypty.webpc.pl/index37.html


(Yaris2709) #3

Mam zrobiona galerię zdjęć, ale ktoś inny będzie umieszczał tam zdjęcia, nie może tego zrobić przez klienta ftp, dlatego chciałem mu zrobić coś w stylu panela sterowania.

Dlatego potrzebuję, aby była możliwość wybrania jaki plik ma iść z komputera użytkownika i dobrze by było aby można było wybrać folder do którego mają trafić zdjęcia na serwerze.


(Marcins2009) #4

http://wortal.php.pl/wortal/artykuly/php/podstawy/upload_plikow

wszystko masz podane są to skrypty php którymi przez formularz w html-u każdy może wysłac plik do katalogu który tu ustalisz późnej możesz dopisać pare linijek tyle że z innych poradników żeby ci skopiował ten plik do jakiego chcesz folderu gdzie chcesz zmienił nazwę itp. a potem wstawił do gallerri . Musisz sam szukać gotowych skryptów ew. sam kombinować bo raczej nikt cie gotowego nie poda na tacy :smiley:


(Yaris2709) #5

Dzięki za linki już przerabiam te skrypty, odpisałem za szybko, bo zdążyłem tylko przeczytać “napisz coś więcej” i napisałem

dzięki za pomoc.


(Yaris2709) #6

jeśli możesz sprawdzić, najprawdopodobnie jest to błąd adresu, ale chciałem sie upewnić


(Marcins2009) #7

Najprawdopodobniej to musisz nadać chmod folderom do których wysyłasz ppliki ze strony i te foldery muszą istnieć


(Yaris2709) #8

nie jestem adminem serwera, można to inaczej załatwić?


(Yaris2709) #9

zrobiłem to za pomocą expolatora Windows po zalogowaniu sie na ftp.

pozdro