[php]logowanie i aktywność


(Nowyfleczu) #1

Witam. Jestem nowym użytkownikiem na tym forum ale myślę, że tu zostanę na dłużej, lecz najpierw chciałbym przedstawić mój problem.

O tuż chce się dowiedzieć czy istnieje taka możliwość aby napisać stronę która będzie sama logowała się na innej stronie i żeby już tak była zalogowana przez cały dzień . Chodzi mi o aktywność na stronie nawet przy wyłączonym komputerze.

Jeżeli jest to możliwe proszę napisać co muszę się nauczyć aby zrobić taką stronę .

Pozdrawiam :slight_smile:


(Fiołek) #2

PHP moim zdaniem się średnio do tego nadaje. Lepiej napisać to w języku bardziej przystosowanym do aplikacji desktopowych - C#, Python, VB.

Taka aplikacja wymaga, by działała non-stop, gdyż musi co pewien ustalony czas(np. 5min) informować docelową stronę, że żyje. W PHP i innych językach stricte dla stron jest to ciężko osiągnąć - wystarczy, że zostanie zerwane połączenie ze stroną(zamknie się kartę/przeglądarkę) lub skrypt przekroczy maksymalny czas wykonywania i wyloguje nas(chyba, że obsłużymy to trzymając dane sesji(np. ciasteczka) na dysku i cronem co jakiś czas włączając skrypt).

Można to osiągnąć wykorzystując w dowolnym języki cURL, jakąś kontrolkę przeglądarki(np. WebBrowser z Windows Forms) lub nawet System.Web.HttpWebRequest+Response+CookieContainer.


(Nowyfleczu) #3

Fiołek

Tak mi to wytłumaczyłeś fachowo, że mnie głowa boli :smiley: czyli mam poszukać coś o Python ??


(Fiołek) #4

Przyjąłem, że masz jakiekolwiek pojęcie o programowaniu. :wink:

Ja bym to napisał w czymś co znam(w moim przypadku: C#), jeśli nie znasz niczego co się do tego nadaje to wielkiej różnicy Ci nie zrobi, czy zrobisz to w Pythonie, C#, Javie czy czymś innym - wybierz sobie(poczytaj o nich, porównaj, może znajdziesz jeszcze coś innego).


(Rosiak112) #5

nie lepiej włączyć operę,zalogować,ustawić odświeżanie co 5 minut, i gooood ?


(Fiołek) #6

Nie, bo się nie nauczy tego robić :wink: Zresztą, mało to komfortowe jak dla mnie.


(Nowyfleczu) #7

Czytanie ze zrozumieniem ?? :smiley: -- napisałem przy wyłączonym komputerze.

__A jak napisze w c++ (znam) to jakim cudem dam aplikację 24/7 ?


(matiit) #8

Uruchomisz na serwerze.

Najbardziej naturalnym wyborem wydaję się po prostu bash na jakimś serwerze przez ssh.


(Nowyfleczu) #9

Ja bym wolał za free na jakimś hoście .. To od czego mam zacząć aby strona działało przy wyłączonym kompie oraz za darmo np/; na friko albo gdzieś indziej... A i w jakim języku mam to napisać -- chce się nauczyć tylko jak zrobić taką stronę- nic więcej.


(Fiołek) #10

Musisz mieć dostęp przynajmniej do crona, lecz prościej by było byś mógł na serwerze uruchomić wybraną przez siebie aplikacje lecz do tego potrzebne jest konto shellowe a takiego raczej na pewno za darmo nie znajdziesz.

EDIT: Nie doceniłem ludzi - z tego co widzę da radę założyć małe konta shellowe. Nie mają wielkich możliwości, ale na takie coś wystarczą.


(Nowyfleczu) #11

"raczej na pewno" :smiley:

Fiołek czy byłbyś w stanie mi pomóc ?? ( nie za darmo--dogadaliśmy by się :D) moje gg: 33326264 :slight_smile: