Używam phpmailera na mojej stronce i gdy ktoś wyśle do mnie maila to wtedy w wiadomości mam coś takiego, że w miejscu gdzie pisze mi Od:od kogo mam maila (Przykładowo - Od: Dominik) I obok nadawcy mam mój adres email podany a powinien być adres tego nadawcy.
Może mi ktoś powiedzieć co jest źle i jak to poprawić ? Żeby obok nicka nadawcy maila był podany jego adres email zamiast mojego.
Druga sprawa jest taka, czy używając phpmailera musze mieć na serwerze wszystkie jego pliki typu:
katalog docs z plikami
katalog examples z plikami
katalog test z plikami
oraz pliki: aboutus.html, changelog.txt, class.pop3.php, class.smtp.php, license, readme
Czy moge wymienione katalogi i pliki usunac i tylko sobie zostawic plik class.phpmailer.php?
Co do usuwania plików to przejrzyj po prostu czy są wczytywane do class.phpmailer.php, lecz w większości widać to już po nazwie pliku, a co to wysyłania maili to wysyłasz je przecież przez serwer, czyli przez ustawione konto, które staje się nadawcą wiadomości.
Czyli rozumiem że, nie moge usunąć wymienionych przeze mnie plików i katalogów ?
I domyślam się również iż, przykładowo nie moge obok nicka nadawcy wykasować tego, żeby mój adres email się nie wyświetlał ?
Bo wiesz teraz to mam tak, wyjaśniam:
Dominik - to jest osoba pisząca do mnie maila z mojej strony www, która korzysta z phpmailera
mój_adres@email.pl - to jest mój adres email
I tak to wygląda w rzeczywistości gdy dostaje maile wysyłane z mojej strony:
Od: Dominik mój_adres@email.pl
A powinno to wyglądać tak, ze jak Dominik na mojej stronie www podał swojego maila przy wysyłaniu do mnie wiadomości to wiadomość powinna wyglądać tak:
Od: Dominik to_jest_dominika@adres_email.pl
wyjaśnienie:
to_jest_dominika@adres_email.pl - to jest adres email nie mój, tylko podany przez Dominika na mojej stronie www
Nie zmieni? Wprawdzie z phpmailera nigdy nie korzystałem, ale nadawcę można zmienić ustawiając odpowiednią wartość From w nagłówku wiadomości. W phpmailerze bodajże przez zmienne From i FromName.
Inna bajka, że takie wiadomości mogą być traktowane jako spam za sprawą różnych mechanizmów bezpieczeństwa np. SPF
Wszystkie wiadomości przychodzą mi na adres history@is.net.pl, ale obok nadawcy wyswietla mi adres gmail@gmail.com, bez wzgledu na to jaki adres email poda ndawca wiadomości.