Php mailer - nie właściwy adres email

Używam phpmailera na mojej stronce i gdy ktoś wyśle do mnie maila to wtedy w wiadomości mam coś takiego, że w miejscu gdzie pisze mi Od: od kogo mam maila (Przykładowo - Od: Dominik) I obok nadawcy mam mój adres email podany a powinien być adres tego nadawcy.

Może mi ktoś powiedzieć co jest źle i jak to poprawić ? Żeby obok nicka nadawcy maila był podany jego adres email zamiast mojego.

Druga sprawa jest taka, czy używając phpmailera musze mieć na serwerze wszystkie jego pliki typu:

• katalog docs z plikami

• katalog examples z plikami

• katalog test z plikami

oraz pliki: aboutus.html, changelog.txt, class.pop3.php, class.smtp.php, license, readme

Czy moge wymienione katalogi i pliki usunac i tylko sobie zostawic plik class.phpmailer.php?

Prosze o pomoc w tej sprawie.

Co do usuwania plików to przejrzyj po prostu czy są wczytywane do class.phpmailer.php, lecz w większości widać to już po nazwie pliku, a co to wysyłania maili to wysyłasz je przecież przez serwer, czyli przez ustawione konto, które staje się nadawcą wiadomości.

Czyli rozumiem że, nie moge usunąć wymienionych przeze mnie plików i katalogów ?

I domyślam się również iż, przykładowo nie moge obok nicka nadawcy wykasować tego, żeby mój adres email się nie wyświetlał ?

Bo wiesz teraz to mam tak, wyjaśniam:

Dominik - to jest osoba pisząca do mnie maila z mojej strony www, która korzysta z phpmailera

mój_adres@email.pl - to jest mój adres email

I tak to wygląda w rzeczywistości gdy dostaje maile wysyłane z mojej strony:

Od: Dominik mój_adres@email.pl

A powinno to wyglądać tak, ze jak Dominik na mojej stronie www podał swojego maila przy wysyłaniu do mnie wiadomości to wiadomość powinna wyglądać tak:

Od: Dominik to_jest_dominika@adres_email.pl

• wyjaśnienie:

to_jest_dominika@adres_email.pl - to jest adres email nie mój, tylko podany przez Dominika na mojej stronie www

Da się to jakoś poprawić ?

Wymienione możesz usunąć, a co do zmiany maila to jeżeli wysyłasz go ze swojego konta to adresu nie zmienisz.

Nie zmieni? Wprawdzie z phpmailera nigdy nie korzystałem, ale nadawcę można zmienić ustawiając odpowiednią wartość From w nagłówku wiadomości. W phpmailerze bodajże przez zmienne From i FromName.

Inna bajka, że takie wiadomości mogą być traktowane jako spam za sprawą różnych mechanizmów bezpieczeństwa np. SPF

Przeszukałem google i chyba faktycznie masz racje. Przepraszam za wprowadzanie w błąd :wink:

Możesz mi powiedzieć jak to zrobić ?

Wszystkie wiadomości przychodzą mi na adres history@is.net.pl, ale obok nadawcy wyswietla mi adres gmail@gmail.com, bez wzgledu na to jaki adres email poda ndawca wiadomości.

A co ja wyżej pisałem? From i FromName.

…FromName (nazwa nadawcy) już masz, pozostaje dodać mail nadawcy

$mail->From = $_POST['email'];

adpawl dodałem sobie i dalej nic z tego zobacz: Kliikk

Tam gdzie pisze mi: Od: Darom

Obok Darom jest wyswietlony mój adres email:

A powinien być inny adres email ten co podałem go na mojej stronie tutaj: http://www.history.is.net.pl/?kontakt

Czyli obok nadawcy wiadomości, którym jest Darom powinien się wyświetlić podany przez niego email czyli przykładowo: test@com.pl

Czyli w wysłanej wiadomości w tym miejscu zamiast tego:

Od: Darom

Powinno być tak:

Od: Darom

adpawl jak to poprawić ?:frowning:

Wysyłając przez smtp z google to nie przejdzie, podobnie z interią i wieloma innymi też.

Pewne serwery pocztowe po prostu nie pozwalają na podanie innego nadawcy.

adpawl czyli rozumie, że tego co chce się nie da zmienić żeby było inaczej tak jak chce ?

Musiałbyś znaleźć serwer, który zezwala na taką zamianę.