[PHP][MySQL]Czy tworzyć strony z BOM czy bez niego?


(R@z0r) #1

Czy tworzyć strony z BOM czy bez niego? Kiedy go być nie może, a kiedy być powinien (jeśli wgl).

Jakie kodowanie dla bazy wybrać gdy chcę kodować stronę w iso-8859-2?


(adpawl) #2

http://pl.wikipedia.org/wiki/BOM_(informatyka

http://www.w3.org/International/questio ... bom.pl.php

Lepiej nie stosuj kodowania ISO tylko utf-8

Jeżeli już się przy iso upierasz, to dla bazy latin2


(R@z0r) #3

Nie upieram się nic a nic xD.

A jakie dla UTF-8 najlepiej?

Czyli mogę spokojnie wywalić BOM?


(adpawl) #4

Dla UTF-8 tylko i wyłącznie bez BOM. Poczytaj linki powyzej, to się dowiesz dlaczego dla tego kodowania bom nie ma żadnego sensu.