Witam
Ło panie my z Heńkiem za flaszkem tesz takie architektury robim. Jak chcesz wybrać wszystkie filmy, które są w konkretnej kategorii, np. horror?
Co do problemu: http://www.html-form-guide.com/php-form/php-form-checkbox.html
Za pomoca implode z liczb 2 13 20 chcę mieć stringa 2,13,20 (rozdzielony przecinkami) - w efekcie chce mieć w bazie np: 2,13,20 - co bedzie odpowiadało kolejno Przygodowy, Fantasy, Akcja (Te numery są przypisane na stałe).
Za pomocą Explode, rozdziele ciąg według przecinka. Dostane w wyniku konkretne liczby które bedę porwnywał z tym co wybrał użytkownik.
Jak już wspomniał kolega kostek135 , nie powinieneś trzymać w jednym polu bazy danych kilku wartości jakiegoś pola, bo to po pierwsze nie jest eleganckie, a po drugie utrudnia operowanie na takich danych (wyszukiwanie). Warto, żebyś od razu poznawał i stosował poprawne konstrukcje programistyczne, bo Ci się to przyda w przyszłości. Rozwiązaniem dla potrzeby trzymania kilku wartości (cech) jakiejś danej jest stworzenie osobnej tabeli, zawierającej pary (id_elementu, id_cechy), plus oczywiście wartość indeksu rekordu (id).
Pytam po raz kolejny jak chcesz wyciągnąć wszystkie filmy z kategorii np. 13 (powiedzmy, chce sobie obejrzeć coś z działu horror, tylko jeszcze nie wiem co)? Jeśli będziesz miał milion filmów, będziesz musiał z bazy pobrać milion filmów, przeiterować milion filmów, wykonać przeszukanie miliona stringów w celu znalezienia przecinków. Czy nie lepiej byłoby wybrać tylko te, które spełniają warunek: where categoryId = 13?
Programista nie zaczyna pisać kodu bez analizy, czyli etapu, po którym dokładnie wie jak będzie działał system.
Witam
Trochę mnie zeszło, ale musiałem strawić sporo materiału
Oczywiście miałem świadomość że kostek135 ma dużo doświadczenia, ale jako uparciuch chciałem spróbować swojej wersji. Udało mi się dojść do tego co chciałem, ale w końcowym efekcie mam tak jak wy mi poleciliście - implode i explode nie dało by rady przy dużej ilości filmów. Szczerze mówiąc najbardziej zależy mi na nauce. Bo testując swoje pomysły, oraz analizując i wprowadzając w życie to co Wy mówicie dużo już się nauczyłem (I bardzo za to dziękuje!).