[PHP][MySQL]Usuwanie rekordów z bazy danych


(master of disaster) #1

Witam!

Czy ten skrypt będzie działał:


(mario@) #2

Przy poście o id=2 będzie usuń post o id=4 :slight_smile: Id nie zawsze będzie się pokrywać z numerem wczytywanego elementu. A jak wczytasz jeden element z bazy o id=1000 to usuniesz ten o id =0

Już prędzej coś takiego:

if(isset($_GET['usun']))     mysql_query("DELETE FROM `formularz` WHERE `id` = '".$_GET['usun']."'  LIMIT 1");     //plus np. przekierowanie

(master of disaster) #3

OK tylko teraz mi wyskakuje błąd2, zapewne dlatego, że nie mam id w tabeli...

Tylko że jak próbuje to pole id, to wyskakuje coś takiego:

Pozdrawiam


(mario@) #4

Widzę że dodajesz w phpMyAdmin. Przejdź do zakładki Struktura i zobacz, czy gdzieś w kolumnie Dodatkowo pisze auto_increment jeżeli tak to wyedytuj ją i odznacz AUTO_INCREMENT.

Następnie sprawdź czy któraś nazwa w polu Pole jest podkreślona (primary key) jeżeli nie to dodaj nową kolumnę (tak jak dodawałeś tylko dodatkowo zaznacz opcję Indeks->Primary). Jeżeli któraś nazwa jest podkreślona to stwórz kolumnę id bez Indeks->Primary oraz auto_increment, następnie w zakładce (po dodaniu kolumny id) Struktura przy id zaznacz podstawowa(rys. z kluczem), później ją wyedytuj i zaznacz AUTO_INCREMENT. Chyba nie namieszałem :slight_smile:


(master of disaster) #5

Hmm, nie mogę ani wyświetlić ani dodać rekordów... A w phpMyAdmin zrobiłem tak:

phpmyadmin.th.png


(mario@) #6

Z poziomu strony - zakładam. Przy dodawaniu wyskakuje jakiś błąd ? Zakładam że odpowiednio zmieniłeś zapytanie dodające nowe rekordy ? Bo w końcu dodałeś nową kolumnę.

Spróbuj tak

mysql_query("insert into  `formularz`  values ('','imie','nazwisko','email')") or die("błąd"); [/code]

Pod imie-nazwisko-email wstawiasz odpowiednie zmienne.

Co do wyświetlania to co się robi ?

Jak masz wiersz id to wciśnij ikonkę po prawej z kluczem.


(master of disaster) #7

Ok dzięki już dodaje (rozumiem że chodziło o ten pierwszy wpis w values ' ' jako id?)

Został jeszcze problem z niewyświetlaniem... pisze Błąd 2.

Pozdrawiam


(mario@) #8

Tak

Sprawdź czy dobrze podałeś nazwę bazy danych i dobrze podałeś nazwę tabeli, forma zapytania - bo wygląda na to że nie można odnaleźć tabeli o nazwie formularz.


(master of disaster) #9

OK, dzięki faktycznie był błąd...

Bardzo mi pomagasz w tych moich początkach php i mysql, dzięki i pozdrawiam :slight_smile: