[PHP][MySQL]Wysyłanie danych z formularza do bazy danych


(master of disaster) #1

Witam!

Robię wszystko tak jak opisane na TYM tutku, oczywiście zmieniam parametry połączenia do bazy danych (właściwe hasło itp.) ale nie dodaje mi ani tabeli do bazy, ani rekordów.. ;(

Co jest źle ?

Ps. Jakby to kogoś interesowało to używam webserv


(mario@) #2

W pliku install.php zamiast

$wykonaj = mysql_query('$zapytanie');

napisz

mysql_query($zapytanie);

a w pliku dodaj.php zamień to

$zapytanie = "INSERT INTO `formularz` VALUES('$imie','$nazwisko','$email')";

$wykonaj = "mysql_query('$zapytanie')";

na to

$zapytanie = "INSERT INTO `formularz` VALUES('".$imie."','".$nazwisko."','".$email."')";

mysql_query($zapytanie);

(master of disaster) #3

Ok dzięki działa.

  1. Mógłbyś mi wytłumaczyć co konkretnie zrobiłeś i dlaczego tak ? :slight_smile: (dopiero się uczę)

  2. Teraz mogę jakoś wyświetlić jakoś te rekordy ? (np. w pliku rekordy.php) ?

Pozdrawiam


(mario@) #4

ad. 2

Możesz je wyświetlić gdzie chcesz i jak chcesz, poczytaj o select

ad. 1

Poczytaj o różnicy pomiędzy ' a " w php - chociaż tutaj trzeba było je usunąć ale poczytać nie zaszkodzi

$wykonaj = nie jest potrzebne chyba że sprawdzasz jak zakończyło się zapytanie (czy rekordy zostały dodane)

Resztę widać najlepiej szukaj kursów bardzie aktualnych, luknij tutaj http://www.egrafik.pl/kurs-mysql/czesc-1/


(master of disaster) #5

Dzięki, tylko nie wiem jak z mojej tabeli wyświetlić rekordy, mógłbyś mi podać kod i gdzie go wkleić ? :slight_smile:

Pozdrawiam

@edit:

Zrobiłem coś takiego:


(mario@) #6

Zakładam że z bazą danych się wcześniej połączyłeś ? Wywal ten średnik z zapytania, sam kod wydaje się być poprawny

A nie będzie prościej tak


(master of disaster) #7

Dałem kod jaki Ty podałeś i jest to samo..

Przed twoim skryptem dałem


(mario@) #8

A napisz tak


(master of disaster) #9

OK już mam, dzięki :smiley:

Jak zrobiłem tak jak wyżej to i tak było źle, ale pomyliłem nazwę i zamiast baza dałem formularz i już działa :smiley:


(mario@) #10

Wiem ale or die() wyświetliłoby informacje w którym momencie jest błąd - czyli w tym wypadku powinno wyświetlić Błąd 2.


(master of disaster) #11

I tak właśnie było :slight_smile: dzięki