PHP nie działa na stronie


(Druii) #1

Witam

Stworzyłem pół roku temu pewną stronę. Uznałem że trzeba zmienić galerię, ale tu pojawia się problem.
Galeria ma swój osobny folder i próbuje linkować ‘do tyłu’ o jeden stopień naglowek.php i kilka innych.

Przybliżone drzewko:

moja_domena/galeria/index.php <-- galeria w osobnym folderze
moja_domena/naglowek.php <-- wspólny nagłówek dla wszystkich podstron
moja_domena/index.php <-- strona główna

próbowałem wieloma sposobami, m.in.:

<?php include '../naglowek.php'; ?> <?php include ('../naglowek.php'); ?> <?php include http://mojadomena/naglowek.php; ?>

Ale nadal nie działa. Żadnego błędu nie wywala. Zdjęcia, które są innym podfolderze linkują się bezproblemowo, ale plii php już nie.

Zauważyłem też w przeglądarce w źródle strony jest takie coś:

Przed php jest wykrzyknik i całość wygląda jak komentarz, a nim nie jest.

W którejś z moich kombinacji include’a było nawet tak, że pokazywało kod php (już bez wykrzyknika), a przecież nie powinno.

Inne podstrony (które są w tym samym folderze co naglowek.php) działają bez zarzutu.

Reasumując, chce podlinkować plik php z folderu wstecz, ale nie działa. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Łukasz


(januszek) #2
<?php include 'http://mojadomena/naglowek.php'; ?>

lub

<? include("http://mojadomena/naglowek.php"); ?>

lub

<? include("../naglowek.php"); ?>

(Fizyda) #3

Zmień include na require - powinno wymusić wyświetlenie błędu. Serwer to jakieś konto hostingowe w firmie czy własny prywatny - możliwe że serwer jest źle skonfigurowany, albo skonfigurowany za bardzo “bezpiecznie”.

Pokaż kod naglowek.php i galeria/index.php bo ciężko zgadywać co może być nie tak. Aha i jeszcze .htaccess jeśli gdzieś jest też pokaż.

@januszek nie mogę znaleźć sensownych słów na opisanie Twojego posta, a tym bardziej słów które pozwoliłyby opisać Twoją pomocy w temacie. Tego nie da się chyba opisać, ale jak szok ustąpi i coś wymyślę dam znać.


(Druii) #4

galeria/index.php

<? require("../naglowek.php"); ?>
  		<?

require("…/top.php");
?>

  <div>
  <a class="example-image-link" href="../photos/image1.jpg" data-lightbox="example-set" data-title="Kliknij prawą stronę obrazka, aby przejść dalej"><img class="example-image" src="../photos/thumb_image1.jpg" alt=""/></a>

  <a class="example-image-link" href="../photos/image2.jpg" data-lightbox="example-set" data-title="Lub przyciśnij strzałkę na klawiaturze"><img class="example-image" src="../photos/thumb_image2.jpg" alt="" /></a>

  <a class="example-image-link" href="../photos/image3.jpg" data-lightbox="example-set" data-title="The next image in the set is preloaded as you're viewing."><img class="example-image" src="../photos/thumb_image3.jpg" alt="" /></a>

  <a class="example-image-link" href="../photos/image4.jpg" data-lightbox="example-set" data-title="Kliknij gdziekolwiek poza obrazkiem, aby wyjść"><img class="example-image" src="../photos/thumb_image4.jpg" alt="" /></a>
</div>
  	</div>
  
  		
  		
  		
  		<!-- Stopka -->
<? require("../stopka.php"); ?>

W tej chwili plik galeria/index.php jest okrojony, ale zdjęcia z odnośnika pojawiają się od razu.

naglowek.php

> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"/>
> <meta charset="utf-8"/>
> <meta name="keywords" content="                        "/>
> <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0" />
> <meta name="description" content="                                      "/>
> <meta name="author" content="          "/>
> <meta http-equiv="refresh" content="3600"/>



> <!-- FLAVICON -->
> <link rel="apple-touch-icon" sizes="57x57" href="/favicons/apple-icon-57x57.png"/>
> <link rel="apple-touch-icon" sizes="60x60" href="/favicons/apple-icon-60x60.png"/>
> <link rel="apple-touch-icon" sizes="72x72" href="/favicons/apple-icon-72x72.png"/>
> <link rel="apple-touch-icon" sizes="76x76" href="/favicons/apple-icon-76x76.png"/>
> <link rel="apple-touch-icon" sizes="114x114" href="/favicons/apple-icon-114x114.png"/>
> <link rel="apple-touch-icon" sizes="120x120" href="/favicons/apple-icon-120x120.png"/>
> <link rel="apple-touch-icon" sizes="144x144" href="/favicons/apple-icon-144x144.png"/>
> <link rel="apple-touch-icon" sizes="152x152" href="/favicons/apple-icon-152x152.png"/>
> <link rel="apple-touch-icon" sizes="180x180" href="/favicons/apple-icon-180x180.png"/>
> <link rel="icon" type="image/png" sizes="192x192"  href="/favicons/android-icon-192x192.png"/>
> <link rel="icon" type="image/png" sizes="32x32" href="/favicons/favicon-32x32.png"/>
> <link rel="icon" type="image/png" sizes="96x96" href="/favicons/favicon-96x96.png"/>
> <link rel="icon" type="image/png" sizes="16x16" href="/favicons/favicon-16x16.png"/>
> <link rel="manifest" href="/favicons/manifest.json"/>
> <meta name="msapplication-TileColor" content="#ffffff"/>
> <meta name="msapplication-TileImage" content="/favicons/ms-icon-144x144.png"/>
> <meta name="theme-color" content="#ffffff"/>


> <!--AJAX -->
> <script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.3/jquery.min.js"/></script>
> <script src="https://maxcdn.bootstrapcdn.com/bootstrap/3.3.5/js/bootstrap.min.js"/></script>

> <!-- BOOTSTRAP -->
> <!--<script src="/js/bootstrap.min.js"></script> Prosto z neta-->
> <link rel="stylesheet" href="css/bootstrap.css" type="text/css"/>
> <link rel="stylesheet" href="js/bootstrap.min" type="text/css"/>

> <!-- STYLE  -->
> <link rel="stylesheet" href="css/style.css" type="text/css"/>


> <!-- SLIDER -->

> <script src="https://code.jquery.com/jquery.js"></script>
> <script src="https://netdna.bootstrapcdn.com/bootstrap/3.0.0-rc1/js/bootstrap.min.js"></script>
> <script src="js/respond.js"></script>



> <title>                                </title>

Naglowek.php - nie przestrasz się kodu, bo nie jestem profesjonalistą.

Serwer jest na webd.pl.

Dostałem błąd:
Kodowanie znaków dokumentu HTML nie zostało zadeklarowane. Podczas wyświetlania tego dokumentu w niektórych konfiguracjach przeglądarki niektóre znaki spoza zakresu US-ASCII (o ile występują) mogą wyglądać nieprawidłowo. Kodowanie znaków strony musi być zadeklarowane w dokumencie lub w protokole przesyłania.

Także teraz poszperam przy kodowaniu znaków i dam znać czy coś znalazłem z błędem.


(Fizyda) #5

Wklej to na wklej.org bo tutaj nie można się połapać.


(krystian3w) #6

albo w tag bbcode: [code] ... [/code]

on jako jedyny działa w miarę poprawnie, lepiej od opcji cytatu i przycisku do wstawiania kodu z panelu edycji posta.


(Druii) #7

http://wklej.org/id/3218573/

Sam nie mogłem tego rozczytać, teraz będzie lepiej :slight_smile:


(Druii) #8

Wyśmiejecie mnie, ale znalazłem błąd…

/galeria/index.HTML zamiast PHP

Poprawiłem i działa!

Przepraszam za wasz stracony czas :confused: i jednocześnie dziękuję


(Fizyda) #9

Wystarczyło link zrobić /galeria/ plik index zostanie odpalony z automatu. Możesz mieć nawet obok siebie index.php i index.html w zależności od konfiguracji serwera jeden będzie ważniejszy od drugiego - zazwyczaj plik z końcówką .php jest zwracany jako pierwszy.