Jestem w trakcie pracy nad pewną grą internetową i jest tam pasek energii. Gracz może ją wykorzystać ją np. na walkę czy coś tam i załóżmy że na minutę regeneruje się 1% i jak to rozwiązać? Myślałem nad czymś takim żeby była zapisywana w bazie danych informacja o ostatnim zwiększeniu energi i jeśli gracz wszedł by za tydzień to skrypt by obliczał ile ma dodać energii. Ale jestem pewny że to nie jest dobre rozwiązanie (wydajność) i jak można by było zwiększać wartość ej zmiennej okresowa np. co minute wszystkim graczom by się dodawał 1% energi? Coś czytałem o jakimś Cronie czy o czymś takim ale nie wiem za bardzo z czym to się je i jak to uruchomić na localhoście?
A system? Windows? Jak tak, to można użyć do tego Harmonogramu Zadań wbudowanych w windowsa A jak nie to Crone dla Linuxa. A jak nie to możesz zapisać przy wylogowywaniu poziom energi, godzine wylogowania, a przy logowaniu odczytywać poziom energi, czas. Potem odejmujesz czasy i wychodzi ile masz dodać tej energi.
no to teraz pomyśl, załóżmy, że masz 2000 użytkowników, co będzie bardziej wydajne, przy logowaniu sprawdzić kiedy user się ostatnio logował, czy co sekundę aktualizować 2000 pól…