[PHP]Pętla Do...while - złe wyświetlanie kodu


(M^2) #1

Witam! Uczę się właśnie PHP (z poradnika) jednak, gdy kopiujękod to wprzeglądarce zamiast wyniku tego kodu pokazuje się on sam. Innekody źródłowe wchodzą bez problemów. Kopiowałem już z 3 różnych kursów jednak nadal to samo... wyświetla sam kod. Jak mam temu zaradzić ? Z góry dziękuje i pozdrawiam


(Rkizeweter) #2

A plik ma rozszerzenie *.php?? Kod nie jest skomentowany?? Jeśli nie wyświetla błedów to zapewne jedno z powyzszych.


(Grzegorz Ch) #3

gdzie kopiujesz kod?

np jakie?

serwer na którym sprawdzasz stronę na pewno obsługuje PHP?

używasz znaczników:

<?php ... ?>

?? co ci wyświetla strona:

<?php

phpinfo();

?>

zapisz ten kod np do pliku test.php


(floyd) #4

Niestety ale nie na każdym serwerze będą wyświetlone informacje o konfiguracji php. Niektóre serwery mają tą funkcję wyłączaną


(Grzegorz Ch) #5

owszem, ale nawet jak funkcja ta jest wyłączona, to nie powinien być wyświetlony kod PHP.


(M^2) #6

Do programu w którym piszę (EdHTML - obsługuje PHP)

Hello world, licznik, pętla while itp.

Tak, jest to Krasnal i inne kody działają (czytaj wyżej) więc z tym nie ma problemów.

Taaak Kod, który mi nie wchodzi

<?php


$a=0;

do

{

echo("$a ");

$a++;

}while($a<5);


?>

Dokładnie to samo co widzisz powyżej, jak widać używam też znaczników,

Plik jest zapisany do do..while.php


(Grzegorz Ch) #7

a mi wyświetla ten kod co podałeś wyżej:


(Monczkin) #8

M^2 popraw tytuł na konkretny.


(M^2) #9

Zresetowałem serwer i ... poszło. Dzięki za zainteresowanie, pozdrawiam.


(floyd) #10

EdHTML umożliwia tylko pisanie skryptów php ale nie ich wykonywanie.

Aby procedury napisane w php mogły być wykonane to plik z tymi procedurami musi być umieszczony na serwerze który obsługuje język php.

Jeżeli masz założoną strone na jakimś serwerze obsługującym php to wczytujesz ten plik na ten serwer i dopiero po otworzeniu tego pliku z okna przeglądarki będziesz mógł obejrzeć wynik działania tego scryptu. np. http://nazwa_twojej_strony/stronka.php

Jeżeli chcesz by twój komuter obsługiwał język php to też jest możliwe ale trzeba zainstalować jego obsługę co jest trochę bardziej kłopotliwe i musiał byś na ten temat trochę poczytać. Na początek proponuje jednak korzystać z serwerów które już taką obsługę mają.

Jeżeli jednak chcesz koniecznie testować scrypty php na swim komputerze to najprościej taki serwerek możesz założyć instalując program o nazwie Alacer:

http://www.internetstandard.pl/ftp/3415/Alacer%202.0.html


(M^2) #11

Poczytaj post wyżej od Twojego. Napisałem iż zresetowałem serwer czyli muszę takowy posiadać. Serwerem tym jest Krasnal Serv 2.7 (http://www.krasnal.tk/) jeśli go nie znasz polecam się z nim zapoznać, bo jak dla mnie jest super. Gorąco go polecam i pozdrawiam.


(floyd) #12

A ty przeczytaj sobie swój pierwszy post. Ludziska się wysilają żeby pomóc, a on na końcu pisze, że ma Krasnala (Od tego należało zacząć). Eh...


(Airborn) #13

przepraszam, ale od kiedy php sie kompiluje? jakieś cuda tu sie dzieją chyba...

są i lepsze :stuck_out_tongue: krasnal miewa problemy ze stabilnością, i jak sam już zauważyłeś czasem odwala jakieś cuda


(Grzegorz Ch) #14

skomentowany != skompilowany

to dwa całkowicie różne słowa :slight_smile:


(Airborn) #15

dobra, ja już nic nie piszę po nocach, bo same bzdury z tego wychodzą, wybaczcie zamieszanie