[php] poprwność kodu


(Wszerad91) #1
$res = mysql_query("SELECT haslo FROM $_POST['login'] ");

Czy ten kod jest właściwy? Bo mi coś nie chce działać.

I tak z innej paki jeżeli w kodzie mamy warunek if i jest spełniony to jeżeli w else jest błąd (w kodzie) to i tak skrypt się załaduje?


(Airborn) #2

właściwy czy poprawny, ze względu na składnię jest, jednak ze względu na logikę aplikacji jest to bardzo niewłaściwe podejście. jeżeli rozwiniesz co nie chce działać, to może znajdziemy jakieś rozwiązanie

co do drugiego problemu:

w momencie ładowania całość kodu jest sprawdzana pod względem poprawności składniowej, więc skrypt wywali błąd/ostrzeżenie (w zależności od powagi błędu)


(Wszerad91) #3

najlepiej cały kod wkleję:

<?

$polaczenie=mysql_connect("mysql.cba.pl"," ***","***");

mysql_select_db("wszerad_cba_pl",$polaczenie);


if ($_POST['login']=='') {

echo '

| Zaloguj się: Nie masz konta Klik |

'; } else { $res = mysql_query("SELECT haslo FROM $_POST['login'] "); echo $res; } mysql_close($polaczenie); ?> [/code]

Jeżeli usunę else to wszytko jest ok. więc coś musi być w tym.


(Airborn) #4

wciąż nie wiemy, czy jaki błąd masz... nie wiemy, czy connect zadziałał, nie wiemy czy select db zadziałało, takie rzeczy należy sprawdzać przed próbą zapytania


(L337 Crew) #5

Zaraz zaraz, to user, który wprowadza swój login - jest jednocześnie tabelą w bazie danych?

Według mnie to chyba nie jest dobre podejście... może być co najwyżej rekordem...

Spójrz na składnię zapytania wybierającego:

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/select.html

i porównaj ze swoim/


(Wszerad91) #6

Dzięki za pomoc ale jakoś sam sobie poradziłem 'Airborn' to było złe podejście ale wynikało z moich doświadczeń teraz zrobiłem sobie już normalnie, nie wiedziałem do końca jak działają te tabele.