[PHP] Praktyczny powód stosowania stałych zamiast zmiennych

Znacie jakiś dowód/fakt stwierdzający szybsze przetwarzanie stałych niż zmiennych w PHP? Mam całkiem sporo wartości poprzypisywanych do zmiennych, ale żadna z nich nie zmienia wartości podczas całego procesu, co skłania mnie do przepisania tego na stałe. Ale czy warto? Na mój rozum zmienne powinny być bardziej zasobożerne, ale nie mam phpowego dowodu na to. Ktoś wygłosi swoje zdanie?

stałe trudniej podmienić inną wartością - że Ty ni zmieniasz nie znaczy że potencjalna osoba nie będzie próbowała wykorzystać jakichś luk

Trochę dziwnie brzmi to pytanie: “stałe zamiast zmiennych”. Jak sama nazwa wskazuje, stała ma ‘stałą’ wartość, która w trakcie programu nie ulega zmianie. Możesz powiedzmy napisać jakiś kalkulator w którym określisz stałą PI o wartości 3.14. Zmienna może za to zmienić swoją wartość i po to się je stosuje, możesz zliczać pewne elementy i cały czas modyfikować daną zmienną. Dlatego jeśli wiesz, że zachodzi jedna z tych dwóch sytuacji, stosujesz się do niej. Poza tym łatwiej o bezpieczeństwo aplikacji, gdyż przypadkiem nie zmienisz wartości PI podczas wykonywania programu, co mogłoby skutkować błędami w obliczeniach itd.

Ale mi chodzi tylko o prędkość przetwarzania przy dużej ilości :smiley: Wady i zalety znam.

Co mi przychodzi na myśl to… sprawdzienie ile pamięci alokuje PHP dla stałej i zmiennej. Jak to ma się do wydajności? nie wiem nigdy nie sprawdzałem…

Dla stałych są wykonywane (w C i C++, ale jak w nich to może i w PHP) pewne optymalizacje i są na 100% szybsze.