[PHP] Problem z podstawowym skryptem


(Krzysiu960) #1

Witam!

Rozpocząłem właśnie naukę PHP i pojawił się problem. Podczas testowania wszystko chodzi dobrze, oprócz tego skryptu:

<?php

echo "Tekst"; ?>

Zapisałem plik i otworzyłem w Mozilli. Napis był niewidoczny. Spróbowałem w Internet Explorer, ale także nie widać napisu. Ze skryptem

wszystko jest ok i napis widać, a w skrypcie z tym echo nie działa.

Pzdr!


(IcyMat) #2

Aby plik ze skryptem PHP zadziałał musisz go umieścić na serwerze obsługującym PHP :wink:


(ra-v) #3

Możesz również zainstalować program typu Krasnal dla Windowsa i się pobawić. Wtedy będziesz miał jakby własny serwer.


(Krzysiu960) #4

Dziękuję za odpowiedzi :slight_smile:

Pozdrawiam!


(Mbocian 94) #5

Zamiast pakietu Krasnal poleciłbym pakiet XAMPP. Pierwszego nie polecam z wiadomych powodów (stare, a nawet archaiczne wersje serwera). Drugi ma wszystko w sobie (Apache, php, mysql, mail, ftp etc.). :slight_smile:


(Krzysiu960) #6

mam jednak inny problem. Zapisuję plik z rozszerzeniem .php i niewiem jak go otworzyć tym serwerem


(Łukasz14) #7

krzysiu960 , wrzucasz go do odpowiedniego folderu, który utworzyła aplikacja i wtedy otwierasz ten plik przez przeglądarkę. Możesz też założyć konto na jakimś hostingu obsługującym PHP i tam działać, darmowe to np. www.cba, www.yoyo.pl itp. :wink:


(Krzysiu960) #8

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :slight_smile:

Bardzo mi pomogliście :slight_smile:

Pozdrawiam!

-- Dodane 21.12.2009 (Pn) 20:36 --

zrobiłem wszystko tak jak kazaliście jednak napis nadal się nie ukazuje :frowning:

Co mam zrobić? :frowning:


(Jim1961) #9

a zainstalowałeś Krasnala bądź XAMP'a ??


(Krzysiu960) #10

tak i problem jest ten sam


(Jim1961) #11

jeżeli Krasnala zainstalowałeś tam gdzie domyślnie chciał się zainstalować to powinieneś mieć taki folder C:\usr\krasnal\www. Masz ?


(Krzysiu960) #12

mam i są tam foldery


(Jim1961) #13
  • stwórz sobie w tym www jakiś swój folder np. test1 i wklej tam swój skrypt,

  • odpal Krasnal Serv.

  • w tray'u ( koło zegara ) powinieneś mieć dwie ikony: zielona i jakby światła drogowe z zapalonym zielonym,

  • w przeglądarce wpisz adres: http://localhost/ ,

  • powinien uruchomić ci się panel krasnala; po prawej jest część zatytułowana Użytkownicy - w nim powinna być wylistowana zawartość katalogu www ,


(Krzysiu960) #14

Mam wszystko tak jak powinno być wg Ciebie, lecz panel użytkownicy jest pusty jak i te wszystkie inne po prawej stronie


(Jim1961) #15

jeżeli obie ikonki świecą się na zielono i serwer nie chodzi to nie mam pojęcia.


(Krzysiu960) #16

kurczee :frowning:

trudno, pokombinuję może coś mi się uda zrobić

Pozdrawiam!


(Łukasz14) #17

krzysiu960 , jeśli nie idzie na localhoście to załóż sobie konto na jakimś darmowym hoście obsługującym PHP ;]


(M@ster) #18

Dla tych co chcą postawić sobie serverek a nie chcą korzystać z XAMPów itp paczek all in one, polecam: http://www.bbproject.net/2009/12/wlasny ... che-i-php/


(Krzysiu960) #19

założyłem, lecz niewiem jak wstawić tam plik PHP :frowning:

próbowałem wchodząc w tamtejszego PHPmyAdmin, ale nie dało się go otworzyć :frowning:

-- Dodane 22.12.2009 (Wt) 16:05 --

M@ster i Łukasz14 , wielkie dzięki :slight_smile:


(Łukasz14) #20

krzysiu960 , plik przesyłasz przez jakiś program obsługujący FTP np. FileZilla, wpisujesz w niej odpowiednie dane i się łączysz.