[PHP] Skrypt mnożący + dzielący podaną liczbę przez liczbę X


(Vicuss) #1

Witam

Ponieważ dopiero się uczę PHP chciałbym się zapytać o kod skryptu, który będzie mnożył podaną przez użytkownika liczbę przez 100 + skrypt, który będzie dzielił podaną przez użytkownika liczbę przez 100.

Z góry dziekuję


(L337 Crew) #2

Mhm i w czym masz problem?

$wynik_mnozenia = $liczba_od_uzytkownika * 100;$wynik_dzielenia = $liczba_od_uzytkownika / 100; [/code]

(Tom 85) #3
<?php

$liczba = (float)$_GET['liczba'];

echo 'Podana liczba pomnożona przez 100 wynosi: '.($liczba*100).'
Podana liczba pomnożona przez 100 wynosi: '.($liczba/100);

?>

(Vicuss) #4

żaden nie działa ;/


(flaszer) #5

Musi działać. Sprawdź czy wysyłasz zmienną o nazwie 'liczba' w adresie URL. Bo jeżeli jako POST, to musisz zamienić linijkę z _GET na _POST. Oczywiście, musisz mieć też jakis serwer PHP, najlepiej jakiś lokalny np. Krasnal


(Vicuss) #6

nic ;/


(Tom 85) #7

(Vicuss) #8

Zmieniłem na $_POST i nic ;/Zato działa mi /oblicz.php?liczba=5353 Jak coś to mam WebServa 2.0


(Tom 85) #9

a co ci wyskakuje ?? bo jakiś błąd się na pewno pojawia ?? bo nie możliwe że nie działa skro mi działa.... tym bardziej że metoda GET działa :smiley: w obu plikach masz teraz POST ???


(Vicuss) #10

Tak. Pokazuje się jakby skryptu nie było:

Podana liczba pomnożona przez 100 wynosi: '.($liczba*100).

Podana liczba podzielona przez 100 wynosi: '.($liczba/100).


(Tom 85) #11

nie wiem jaki szybki jesteś... nie skopiowałeś formularza z


(Vicuss) #12

mam


(Vicuss) #13

teraz mam wszystkie wywniki na 0 ;/


(Tom 85) #14

a co zrobiłeś ???


(Vicuss) #15

nic


(Airborn) #16

a w jakim katalogu zapisałeś ten skrypt?


(Vicuss) #17

Głownym


(Tom 85) #18

skoro pokazuje mu to co między <?php i ?> to raczej w dobrym dał... tylko coś z cyframi pokićkał.... a nie bawiłeś się może w pliku konfiguracyjnym serwera/php ??

wiesz co jeszcze możesz sprawdzić ?? po tej linijce:

$liczba = $_POST['liczba'];

dodaj taką:

echo $liczba;

i wpisz coś w tym formularzu kliknij wyślij i zobacz czy na początku nie pojawi się ta wpisana liczba....


(Vicuss) #19

Nie skonfigurowałem jeszcze... A co to poprawki to jutro dam znać, bo teraz u kuzyna nocuje i dostępu nie mam...


(Vicuss) #20

Nic... Wiesz co? Może skoro ja robię z tym coś nie tak, to prześlesz mi poprawny skrypt??