[PHP] skrypt urodzinowy


(Mateusz Dud) #1

<?php

$file = file("urodziny.txt");

foreach ($file as $fileurodziny){

$urodzinki = explode("-", $fileurodziny);

$dzienur = $urodzinki[0];

$miechur = $urodzinki[1];

$rokur = $urodzinki[2];

$ktour = $urodzinki[3];

$datadzien = date("d");

$datamiech = date("m");

$datarok = date("Y");

$ile = $dzienur - $datadzien;

$wiek = $datarok - $rokur;

if($dzienur >= $datadzien && $datamiech == $miechur){

echo("

echo("

echo("

}}?

Działa super, ale mam do Was takie pytanie w jaki sposób można zrobić, że jak odliczy do 0 to właśnie zamiast 0 wyświetlił się napis np. "Wszystkiego najlepszego". Oraz dlaczego nie wyświetlają się polskie znaki typu ś, ź, ć itp.tylko "krzaczki" :slight_smile:

Dzięki i pozdrawiam


(-Puma-) #2
if($dzienur >= $datadzien && $datamiech == $miechur){

echo("
W tym miesiącu urodziny obchodzi: ".$ktour.".");

if($ile==0) { echo("
Wszystkiego najlepszego"); } else { echo("
Urodziny za ".$ile." dni."); }

echo("
Wiek solenizanta: ".$wiek.".");[/code]

(Mateusz Dud) #3

Super dzięki :slight_smile: gdyby ktoś jeszcze wiedział coś na temat występowania "krzaczków" w tym skrypcie to bardzo bym prosił o podpowiedź :slight_smile: Skrypt ten działa w joomli :slight_smile:

Pozdrawiam


(-Puma-) #4

Krzaczki to nieprawidłowe kodowanie, możesz zainstalować jakiś konwerter i(np. www.gzegzolka.com) plik urodziny.txt konwertować na kodowania jakie jest w joomli.

Powinno to rozwiązać problem krzaczków.


(Szubi993) #5

W Notepad++ możesz łatwo zmienić kodowanie z ANSI na uniki (UTF8).