Mam tutaj taki kod. Póki co wyświetla w polu tekstowym 1 to co było wpisane w polu tekstowym 0.
Chciałbym, żeby skrypt PHP zamieniał dowolny znak np. ; na dowolny znak np. }
Najlepiej żeby dowolny znak to była zmienna definiowana przez użytkownika w jakiś input.
Próbowałem str_replace()
lecz coś robię źle.
Może w kodzie HTML w polach input <input name="znak1" ...
potrzeba dodać jeszcze, że to jest pole tekstowe, czyli <input type="text" name="znak1" ...
EDIT: te wspomniane przeze mnie wiersze znajdują się poza formularzem <form> ... </form>
to musisz poprawić, bo po prostu pola ‘znak1’ i ‘znak2’ nie są przez to przesyłane w tym formularzu.
Dziękuję za odpowiedzi. Wyrzuciłem te wiersze do sekcji body. Wtedy dalej informuje o błędach.
U mnie pole niebieskie to formularz dla tekstu <div id="formularz"> <div id="form"> to są wejścia dla znaków <div id="formularz1"> to czerwone pole i tu chciałem, żeby wyświetlał się ten zmieniony tekst.
Dlatego opakowałem na początku funkcję htmlspecialchars, która jedynie “cytowała” mój tekst do czerwonego formularza.
Oczywiście nie musi być to formularz jeśli on powoduje problem.
Aż sam postanowiłem to w praktyce sprawdzić. I wiesz co - u mnie działa!
Być może coś źle poprawiasz/przenosisz - sekcję z 4 wierszami począwszy od <div id="form">
musisz przenieść kilka wierszy wyżej, np. tuż przed znacznik końca (pierwszego) formularza </form>
I to już powinno dać oczekiwany efekt (po Wyśij), trzeba się jeszcze pozbyć błędu pobierania wartości nie ustawionych zmiennych (nie wysłanych w formularzu) - za pierwszym wyświetleniem strony pola ‘tekst’, ‘znak1’ i ‘znak2’ nie są zainicjowane (nie są przesłane w formularzu):
Ta konstrukcja warunek ? w1 : w2
to taki if (warunek) w1 else w2
dla wyrażeń.
A funkcję htmlspecialchars() należy używać tylko dla zmiennych/danych wypisywanych/wyświetlanych na stronie (i ew. zapisywanych do bazy), więc usunąłem je tam, gdzie była zbędna.
Wybacz, że nie podaję całego (działającego) kodu, ale to chyba nie o to chodzi - Ty sam masz (poprzez naukę, również na własnych błędach) dojść do właściwego rozwiązania.
Dziękuję bardzo za pomoc Działa; jak przeniosłem sekcję z wejściami dla zmiennych do 1 formularza.
Niby błahy błąd, a jednak robi problem
Poprawiłem też kod biorący zmienne.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc w nauce.