[PHP] Zegar z innego servera


(Pablax) #1

Witam!

poszukuje jakiegoś skryptu w PHP , który będzie mi ściągał zegar ( godzina , minuty , sec ) , z innego serwera . Dodam że serwer nie jest przeznaczony do 'czasu' , na serwerze jest postawione forum które bierze czas z takiej formuły

13:36[/code]

. Z tego co wiem to pobiera datę z serwera na którym stoi ... 8)

Z góry dzięki za pomoc :slight_smile:


(mktos) #2

Więc zostaje tylko pobranie zawartości tej zdalnej strony oraz wykorzystanie preg_match() dla wyciągnięcia z kodu HTML tego, czego oczekujesz.

Coś w stylu:

$html = file_get_contents('http://forum.example.com/');

$matches = array();

preg_match('/([0-9:]*)<\/span>/', $html, $matches);


echo $matches[1];

(Pablax) #3

hmmm... no dobrze dziękuje , a coś szerzej , jestem laikiem .... gdzie mam ten kod wlepić ? ...


(Infernowhite2) #4

Gdzie chcesz?

tam gdzie masz echo tam zostanie wyrzucona godzina.

Ten skrypt pobiera źródło strony i wyrażeniem regularnym wyciąga godzinę spomiędzy tagów.

Btw. ten kod naprowadził mnie na rozwiązanie mojego problemu którego opisałem temat niżej :slight_smile:


(Pablax) #5

Mam taki kod , ale nie działa ...

<?php


$html = file_get_contents('http://forum.xxxxxx.pl/');

$matches = array();

preg_match('/([0-9:]*)<\/span>/', $html, $matches);


echo $matches[1];


?>

PS . Mam jedno rozwiązanie , za pomocą pluginu do Firefoxa Live HTTP , przechwytuje , godzine do sekundy , ale nie da się ustawić tego perfekcyjnie ... :?


(Infernowhite2) #6

Jeśli oczekujesz pomocy pomóż i nam i przeczytaj:

http://forum.dobreprogramy.pl/zanim-cokolwiek-napiszesz-przeczytaj-ten-temat-t152275.html

A dokładnie

Podaj adres strony, bo możliwe że popełniłeś błąd gdzieś przy szukaniu znacznika.

A tak btw. to pasuje bardziej do Webmasteringu.


(Pablax) #7

tak po prawdzie nie znam się za bardzo na PHP , jestem powiedzmy w innym sektorze 8)

ten kod ktory podałem wyżej najzwyklej w świecie (zawał dla znawców ) wkleiłem do notepada i zapisałem jako *.html , potem wrzuciłem na darmowy hosting , z obsługą PHP .... wiem wiem , nie umiem i tyle ....

PS Prosze o przeniesienie tematu :slight_smile:


(Drobok) #8

Pliki php muszą być zapisywane jako *.php (domyślnie).


(Pablax) #9

no dobra dzięki ! poradziłem sobie wyświetla godzinę ale w formacie godz:min a mi trzeba godz:min:sec ... :frowning:


(mktos) #10

A czy forum z którego pobierasz udostępnia czas w postaci godz:min:sec? Bo jeśli nie to nic z tego.


(Pablax) #11

hmm o to chodzi że nie , pobiera z serwerowego zegarka i udostępnia tylko godz:min , ale jak "przechwytuje" nagłówki przez Live HTTP Headers to mam tam godziny minuty i sekundy , tyle że musze cały czas odświeżać i tak w kółko , ale za nic nie moge idealnie ustawić ... :roll:


(Drobok) #12

Utwórz plik php, w którym wyświetlisz swój czas. Po czym przy wyświetlaniu ustaw sobie w skrypcie js, po czym to w nim dodawaj co sekundę :slight_smile:


(mktos) #13

Pokaż zrzut nagłówków (jeśli zbyt duży to wrzuć np. na pastebin.com) z zaznaczonym miejscem, gdzie jest ta aktualna godzina dokładna, to się coś wykombinuje.


(Copycona) #14

(Pablax) #15