Witam!
Mój problem polega na tym że muszę przetworzyć naprawdę spora ilość rekordów z tabeli, szukam takiego rozwiązania by załatwić sprawę jednym zapytaniem inaczej bd musiał zrobić ich 29.
Moje zapytanie wygląda teraz tak “SELECT stacja COUNT(stacja) FROM tabela WHERE wpis > ‘$start’ AND wpis < ‘$stop’ GROUP BY stacja”
Ogólnie rzecz biorąc sortuje te wyniki i chce by wyświetliło mi ilość wystąpień danego stringa, tylko nie wiem teraz jak przetworzyć to zapytanie by wyświetliło mi dane. Być może też źle układam zapytanie do bazy.
Mam 29 maszyn i dla nich chce zliczyć wystąpienia rekordów po kolumnie stacja w danym okresie czasu i to jakoś fajnie wyprintowac w tabelce na przykład. Bo do tej pory robiłem to przez własną funkcje i powtarzałem tyle razy ile mam maszyn ale nie chce bazy obciążać bo i tak ma dość a swoją drogą czekać 20 s na załadowanie strony to tez porażka.
Jakiego typu jest wpis? Sprawdzałeś do testu czy działa bezpośrednio w bazie? Jak nie to sprawdź i jak będzie działało to daj kod php który odpowiada za wyświetlanie tego.
Mam w tej kolumnie rozpisane nazwy maszyn na zasadzie:
maszyna1
mszyna2
maszyna3
nie są po kolei chce je zgrupować i wyświetlić wystąpienia na zasadzie:
maszyna1 - 150
maszyna2 - 324 itd
Na pewno kolumna z nazwą stacji nazywa się stacja? Zobacz może w bazie danych co Ci zwraca zapytanie może popełniłem gdzieś błąd, albo nazwy się nie zgadzają. Ewentualnie zobacz co dostajesz do skryptu.
Nie jestem w stanie za bardzo Ci pomóc ponieważ nie wiem jak wygląda Twoja baza danych ani skrypt. Nie jestem też w stanie zdebugować za Ciebie problemu? Może dostajesz jakieś errory - nie wiem.
Dziwne, nie widzę nigdzie błędu w tym co piszesz. Szczerze mówiąc nie mam pomysłu bo dziwne jest to że Ci to nie działa, jedyne co mi przychodzi do głowy to zamiast mysql_fetch_assoc użyć mysql_fetch_row do pobierania wierszy. Nigdy nie używałem assoca zawsze pobierałem fetch_row, wątpię że ma to znaczenie ale wiele dziwnych rzeczy widziałem już w życiu.
Podaj jeszcze na wszelki wypadek wersje phpa na serwerze i spróbuj podmienić sposób wyświetlania na:
Nie chodzi o alias lecz o sposób obsługi danych przez php. Obawiam się że może to być jakiś pierdołowaty błąd z literówką na czele ponieważ to co masz musi działać, ja raczej bez wglądu w kod i bazę nie jestem w stanie stwierdzić co może być przyczyną jeśli wszystko co do tej pory pisałem sprawdziłeś dobrze.