Ostatnio w PCWorldzie przeczytałem o programach typu Sandbox. Zastanawiam się czy istnieje sens instalowania takich programów w moim komputerze. Mam Windows Seven, pakiet zabezpieczeń Norton Internet Security 2010, a wszystkie dość niebezpieczne programy uruchamiam na VirtualBoxie.
Przeglądarki jednak używam w trybie normalnym i chciałbym się zapytać czy jest to duże ryzyko? Czy nie bezpieczniej byłoby dla mnie gdybym Firefoxa otwierał za pomocą właśnie jakiegoś Sandboxa? Czy istnieje możliwość, że realnie poprawi mi to bezpieczeństwo komputera?
Owszem, choć taka piaskownica ma szersze zastosowania niż VirtualBox. Przede wszystkim jesteś w stanie sprawdzić co dokładnie robi instalowany program. Nie zawsze program antywirusowy jest w stanie wykryć zagrożenie lub wręcz przeciwnie - pewne programy traktuje jako zagrożenie, choć żadnego zagrożenia nie ma. Przy pomocy Sandboxa jesteś w stanie ocenić czy zagrożenie jest realne czy nie. Poza tym masz zawsze możliwość cofnięcia zmian i pozostawienia systemu w stanie idealnym tak jakby nic nie było robione. Ja lubię testować przy pomocy tego programu “niepewne” oprogramowanie lub strony internetowe zwłaszcza te, które budzą podejrzenia. Sandbox pozwala mi na bezkarną zabawę bez ryzyka infekcji systemu
Aha i jeszcze pytanie - co gdy pobieram plik z internetu przy pomocy Firefoxa. Chcę go zainstalować jako normalny program (nie program w piaskownicy) - jest to możliwe?
– Dodane niedziela, 4 października 2009, 15:57 –
I w komputerze nie pozostaje po nim zupełnie nic?
Aha i jeszcze pytanie - co gdy pobieram plik z internetu przy pomocy Firefoxa. Chcę go zainstalować jako normalny program (nie program w piaskownicy) - jest to możliwe?
Kiedyś używałem świetnego SurfinGuard, jeszcze za czasów Windows 98, ale od dawna już nie jest dostępny. To był pierwszy program tego typu na rynku i do tego całkiem za darmo
Powiedz mi jeszcze czy ten programik zadziała pod Windows Seven?
No i co zrobić gdy zainstalowałem programik w piaskownicy. Ale spodobał mi się on i nie chcę uruchmiać go w Sandboxie. Czy muszę instalować go ponownie czy mogę po prostu przenieść go z piaskownicy? Jeśli tak to jak to zrobić?
Marginalne obciążenie systemu - poniżej 1 MB pamięci, dysku - w ogóle nie ma o czym mówić. Sam program waży niecałe 700 kb. Programy działają dokładnie tak samo jakby nie było Sandboxie w systemie