Przy “Uruchom” nic się nie dzieje.
“Wykonaj w terminalu” też nic.
Przy “Uruchom” nic się nie dzieje.
“Wykonaj w terminalu” też nic.
Nie działa.
Przy Wykonaj w Terminalu okno się włącza i gaśnie natychmiast.
Ty nie masz klikać na pliku i wybierać polecenia “Uruchom w terminalu” tylko zrobić tak jak napisałem jakieś 4 posty wyżej.
Nie instaluj tak starej i nie wspieranej wersji, zainstaluj najlepiej stabilne Ubuntu 12.04.
Nie instaluj polskich remixów, Ubuntu pobieraj ze strony Ubuntu.com - Po pobraniu z tej strony również będziesz miał do wyboru język polski, tylko te kilka/kilkanaście mb będzie musiało do-ściągać się automatycznie podczas instalacji.
Pominę te powyższe zagadnienie bootscripta bo go nie łapie.
@Marcin’82 - wiem że dobrze mówisz, tyle że ja nie wiem co oznacza uruchom konsolę
Szukam jakiegoś odpowiednika dla:
Paint
#Jak sprawdzić zużycie procesora ( dla Win alt+ctrl+del )
#Jak wyłączyć wpisywanie hasła dla wszystkiego co się doinstalowuje, oraz przy zamykaniu klapy laptopa.
#Gdybym teraz chciał zobaczyć inną dystrybucję linuxa przykładowo openSUSE , to czy tak samo go zgram na pen drive jak to robiłem w XPeku ? Czy będę potrzebował do tego DeamonToolsa?
Nie ma odpowiednika Skypa, bo Skype jest też na linuksa. Co do painta.
https://code.google.com/p/gnome-paint/
Kopia 1:1
ad1. Do tego służy aplikacja Monitor Systemu. Możesz dodać sobie skrót alt+ctrl+del w ustawiniach systemowych => klawiatura => Skróty.
ad2. Do tego musisz edytować plik sudo users i do tego zmienić aktywator do centrum oprogramowania. Nie polecam grzebać w czymś takim.
ad3. Nie instaluj innej dystrybucji. Ubuntu/Mint są zrobione dla userów typu Kowalski. Gdy zmienisz dystrybucje będziesz płakał mocniej.
Btw. Zainstaluj ubuntu 12.04, bo inne dystrybucje nie mają już wsparcia. (Brak aktualizacji)
Monitor System i GNU Paint znalazłem
Opanowałem Centrum oprogramowania Ubuntu (taki google store)… dla Mnie Kowalskiego :razz:
Właśnie tę wersje pobrałem jak radzili poprzedni użytkownicy.
Nie płaczę, zamierzam to opanować później czy 2x później 8)
Znalazłem jak się uruchamia terminal “ctrl + alt + F1”
ale nie wiem jak z niego wyjść i dałem reset :x ,jak się wychodzi ?
Dziękuję
ctrl+alt+F1 to nie konsola w tym znaczeniu co tu miałeś zrobić tylko jedna z konsol standardowo uruchamiana przez system
Linuks jeśli dobrze pamiętam uruchamia 6 konsoli tekstowych oraz jedną graficzną
do przejścia z powłoki graficznej do konsoli tekstowej używasz właśnie tej kombinacji klawiszy,
aby wrócić do trybu graficznego naciśnij ctrl+F7
a w trybie tekstowym też nie musisz resetować komputera na twardo tylko wpisz polecenie
exit lub reboot
nie poddawaj się gdy napotkasz trudności, każdy rozwiązany problem uczy cie czegoś nowego.
Ja się w ten sposób nauczyłem wiele gdy grzebałem w pierwszym moim komputerze i prawie co miesiąc reinstalowałem Windows 95
w końcu się zaparłem i szukałem co jest nie tak i jak to naprawić, a było trudniej bo bez internetu!
Nie ctrl + F7, a Alt + F7.
Zakupiłem napęd zewnętrzny DVD.
Zainstalowałem win 7…
i co ;p
zjadł mi jedną partycję na której było Ubuntu.
Miałem 3 partycje
C - ubuntu
D - pierdoły
E - Win XP
Na E zrobiłem Win7
i teraz E pokazuje jako C
a stare C na którym było UBUNTU wcale
…być może zacznę płakać
Skąd wiem że zniknęła ta partycja ?
Bo dysk niby 320GB, a C ma 83,8 + D 146. Brakuje
Tak długo się bałem tego linuxa, trafnie :?
Jeszcze nie płaczę. Jeżeli nie wiecie co z tym zrobić to już się nie bawię w linuxy
Basta
Dziękuję
myślę, że nie “zjadł” tylko nawet go nie widzi a zastąpił bootloadera swoim w którym nie ma możliwości uruchomienia Ubuntu
Windowsy zawsze tak robią…
musisz przywrócić Gruba i tam dodać Win 7
Robin, mogę jakiś link samouczek
Czary Mary - pomocne
Przepraszam że nie przez google :x ale… boje się już linuxa i nie będę miał pod ręką drugiego kompa przez dłuższy czas.
Czy mogę to naprawić z poziomu WIn7 ?
A potem poprawnie zainstaluje już Ubuntu żeby nie zjadł Windowsa :?:
myślę, że jeśli teraz przeinstalujesz Ubuntu analogicznie jak zrobiłeś to wcześniej, to on automatycznie doda wpis do uruchomienia Win 7
Przeinstalowałem Ubuntu.
Przy starcie komputera wyskakuje mi fioletowe okno z wyborem:
Ubuntu
Ubuntu $%^$^#$%^ recovery
Test pamięci
Test pamięci #$%$%
Windows 7
Win7 dalej widzi tylko 2 partycje, zaś Ubuntu widzi ich 4. Jedną 100MB (czyli mojego “boot-a”?)’
Rozumie że mogę pisać te komendy itd., i że to da najlepszy efekt, ale dajcie spokój.
Taki użytkownik jak Ja nie zrobi tego dobrze.
Niby mam te dwa systemy ale tak jakby coś tu niegrało, prawda?
Teraz powiedzmy że chcę wyczyścić całkiem dysk i mieć tylko jedną pełną partycję.
Czy mogę to zrobić ŁATWYM sposobem [od siekiery] :?:
Linux jest na tyle inteligentny, że “widzi” partycje Windowsowe może z nich odczytywać i na nich zapisywać, w drugą stronę niestety tak nie jest, Windows nie ma wsparcia dla linuxowych partycji.
Chcesz wszystko usunąć i zrobić jedną pustą partycję, czy chcesz się pozbyć któregoś z systemów i połączyć partycje z zachowaniem danych?
Chciałbym wyczyścić cały dysk. Ważne dane mam już na CDikach.
Potem podzielę go na wygodniejsze partycje i zainstaluje Win7 jako że jest mi potrzebny na co dzień.
Wtedy ogarnę temat od pierwszego posta i postaram się aby wszystko było dla mnie przejrzyste.