Tak z ciekawości, co za lapek:)? Może dałoby się podkręcić do zbliżonego poziomu
Lepiejz aufaj czerwonym, w jednordzeniowych obliczeniach OK, przegrywają lekko, ale za cenę starszego czerordzeniowca intela możesz mieć sprzęt klasę lepszy i połowę tańszy.
Aj nie pamiętam dokładnego modelu.
Na pewno Lenovo. Mam go już jakoś koło 8-10 lat i ekran w nim delikatne odpada z jednej strony (jak się było dzieckiem było różnie ) więc pozostale tylko na złom
Procesor - dwie generacje wstecz (obecnie mamy 9-tą generację, w zestawie szósta).
Płyta - jak to u intela, nie włożysz wydajniejszego np 8-rdzeniowego CPU.
Dysk - lepiej włożyć mniejszy dysk, ale z trochę wyższej i pewniejszej półki np. coś od samsunga, lub coś na kościach MLC, a do przechowywania danych zwykły HDD 1-2TB.
Obudowa, pamięć itd, to już raczej kwestia gustu no i przydałby się jeszcze zasilacz, którego na liście nie ma.
Znajomy ciągnie na dokładnie tym procku, a gry z większymi wymaganiami działają prawie perfekcyjnie, jedynie u niego tylko karta do wymiany bo GTX 960. Stąd właśnie staram się najnowszych podzespołów nie brać bo tak to co chwila byłaby konieczność zmiany
A dysk? Jak mniejszy to jaka pojemność?
No zasilacza dodać nie mogłam (ograniczenie linków)
Jak ogólnie też problem z dobraniem dobrego zasilacza
I właśnie co do obudowy…każda będzie pasować?
Przeglądałam różne strony, często trafiał się i3 albo Pentium często był polecany, przynajmniej na sam początek. Więc o i5 myślałam.
Jeżeli nowszy to jaki byś polecał?
Przeglądałaś różne strony, ale opinie pewnie były starsze niż dwa miesiące.
Pentium to już w ogóle prehistoria, przez brak instrukcji AVX najnowsze gry w ogóle nie będą startować na tych procesorach.
Obecnie jedyne sensowne rozwiązanie to Ryzen.
Jeśli upierasz się przy Intelu, to od 8 generacji 4 rdzenie są już w Core i3-8100. W normalnych czasach ten procesor kosztował poniżej 500zł i wtedy pewnie był polecany.
Jeśli chcesz podkręcać to jest Core i3 8350K.
Warto zaznaczyć, że 8350K jest tańszy od tego zabytkowego Skylake 6600K, a ma wyższe taktowanie bazowe i więcej cache.
Jedyny powód, żeby kupować 6600K to wcześniejsze posiadanie płyty Z170/270.
Napisz jaki przewidujesz budżet, a my złożymy Ci zestaw rakietę w tej cenie. Procesory opłacają się albo całkiem nowe - 8ma generacja albo całkiem stare 2-3 generacją.
Dobry zestaw, jedyna istotna różnica, to odpuściłbym dysk m2 240 GM iż zamiast niego brałbym jakieś tanie (najlepiej mlc) SSD 120-240 GB i najtańszego talerzowca. Demoncia raczej nie będzie mierzyła co do ułamka sekundy różnicy w starcie windowsa, a 200 vs 700 GB dysku zrobi jej różnicę (choćby jak przyjdzie do zgrania zdjęć z wakacji, filmu z komunii, kilku ukochanych filmów etc
Pomyślałbym też nad płytką, cztery banki pamięci przy 2x4 GB jakie dałeś, to rozsądny wybór, ale można spokojnie ze 100 oszczędzić na innym modelu. Podobnie gdyby poszukać podzespołów w sieci, to cena mogłaby spaść z 5-10%.