Pikanie przy włączeniu komputera


(Ple91) #1

Mam następujący problem: Zamiast 1 piknięcia podczas włączania kompa sę krótkie w takiej formacji 1-3-3-1.

Na stronie http://www.computerhope.com/beep.htm znalazłem

Co powinienem zrobić??

Złączono Posta : 10.07.2006 (Pon) 11:19

Zapomniałem dodać, że to jest laptop...


(JNJN) #2

A co robiłeś wcześniej.

Wyjmij moduł jak można - wyczyść złącze stykowe i zobacz.

Sprawdź jej ustawienia.

Sprawdź pamięć na błędy.


(Ple91) #3

W obudowie są otwory, przez które wylatuje powietrze z wentylatora tam mój brat wrzucił grosza, więc go wyjąłem (mógł się otrzeć o coś ten grosz). Pozatym nic nie robiłem.

Nie moge sprawdzić pamięci, ponieważ po włączeniu pika i jest czarny ekran. (nawet do biosu się nie mogę dostać)


(JNJN) #4

Lap odłączony od zasilacza.

A wyjmij główną baterię na 10 minut i jak to nic nie da serwis - jak na gwarancji mów że stało się nagle przy włączeniu lapa.

Tylko żeby nic w środku lapa nie zostało.


(Ple91) #5

Odłączyłem zasilacz, wyjąłem baterię, odczekałem 15 minut i nadal to samo.

Czyli do serwis pozostał?


(Pieciaks) #6

Pamiętam, że też miałem taki problem. Tylko, że ja mam komputer stacjonarny. Pikał kiedyś 4 razy i też nie chciał się włączyć. Okazało się później, że karta graficzna była niedociśnięta do gniazda. Wystarczyło, że ją docisnąłem i wszystko sprawnie działało.

Złączono Posta : 10.07.2006 (Pon) 11:52

A jesteś pewny, że do swojego BIOSu sprawdzałeś te pikanie? Na tej stronie, co podałeś, kody pikania są podane w zależności od modelu BIOSu.


(Ple91) #7

Właśnie nie jestem na 100% pewien, ale w żadnym innym typie biosu nie ma takiego schematu (1-3-3-1).


(JNJN) #8

Wyjmij moduł pamięci jak da radę -wyczyść jego złącze stykowe i wsadź.

Najpierw odłącz lapa od sieci 230V i wyjmij baterię z lapa - jak to nic nie da serwis.