Piksele podczas odtwarzania filmow


(system) #1

Podczas odtwarzania filmow na ekranie pojawiaja sie male czarne piksele. Jest ich okolo 6 i zawsze sa w tym samym miejscu. Jest to strasznie denerwujace, bo zamiast ogladac film to ciagle widze tylko te piksele.

konfiguracja:

-system: Win XP Pro SP2.

-karta graficzna: Palit GeForce 6800 GS, ze sterownikami 169.21. Reinstalowalem tez sterowniki na 84.21 i 91.xx. Za kazdym razem uzywajac Driver Cleaner, jv16 PowerTools i RegCleaner. Bez rezultatu.

-plyta: Asrock K7S8X

-procesor Athlon XP 2500+

-2x512 ramu

-dysk 250GB i 80GB

-zasilacz Chieftec 400W

-nagrywarka cd i dvd-rom

Mam wgrane kodeki K-Lite Codec Pack 3.9.0 Full. Kasowalem tez wszystkie kodeki przez usuniecie z dodaj/usun i wykasowanie wszystkich plikow *.ax.

Postawilem rowniez swieza kopie Win XP Pro i Home. Wgrywalem stery 169.21 i 84.21 i kodeki K-Lite Codec Pack 3.9.0 Full. I dalej jest to samo. Nie wiem naprawde w czym moze byc problem jak nawet na swiezej kopii jest to samo. Moze to wina karty graficznej? Nie mam aktualnie mozliwosci zeby wlozyc inna i sprawdzic. Z monitorem jest napewno wszystko w porzadku bo podlaczalem go do laptopa przez zlacze analogowe i nie ma zadnych problemow. Monitor to Eizo S1931.

Jedyny sposob jaki znalazlem, zeby pozbyc sie tych czarnych pikseli to wejscie we wlasciwosci -> ustawienia -> zaawansowane -> rozwiazywanie problemow i przesuniecie suwaka w lewo na pozycje "wylacz wszystkie przyspieszenia DirectDraw i Direct3D oraz kursora i zaawansowaneo rysowania. Uzyj tego ustawienia...". Tylko, ze wtedy filmy traca strasznie na jakosci. Tak bardzo, ze nie chce sie ich ogladac.

Czy ktos moglby doradzic jak pozbyc sie tych pikseli?


(Kisielek) #2

Najpierw spróbuj odtworzyć te pliki w odtwarzaczu z natywnymi kodekami, np. VLC media player lub SMPlayer i zobacz czy w nich też pojawia się problem.

Jeśli tak to może być wina plików - źle ściągnięte albo przegrane, wtedy sprawdź ich hash: crc-32, sha-1 czy inny i porównaj ze źródłem.

Zrób to a jeśli nie pomoże to popróbujemy dalej innym tropem. :slight_smile:


(system) #3

Wlasnie wszystkie filmy odtwarzam przez VLC. Sciagnolem rowniez SMPlayer, na ktorym jest to samo. Testowalem rowniez wczesniej na WMP, SubEdit i Media Player Classic. Na wszystkich to samo wiec to nie wina programu.

Pliki sa raczej w porzadku. Odtwarzalem je przed chwila na laptopie na SubEdit i nie ma zadnych problemow. A porownac hash ze zrodlem to nie ma zbytnio jak :wink:

Problem wyglada jeszcze tak, ze te piksele sa caly czas w tym samym miejscu i nie sa zalezne od umiejscowienia okna z odtwarzanym filmem. Tzn jak mam zmniejszony VLC do okienka i przemieszcze je na czesc ekranu wolnego od tych pikseli to jest wszystko ok. Jak przemieszcze okno nad ktorys z pikseli i zaczne je przesuwac to pojawia sie smuga pikseli(jeden piksel za drugim).


(Klossj23) #4

Sprawdź, czy masz podobną sytuację w przypadku gier korzystających z DirectX (wcześniej włącz pełna akcelerację 3D). Faktycznie, dobrze byłoby sprawdzić to z inną kartą graficzną. Masz możliwość sprawdzenia temperatury gpu i pamięci na karcie ?


(system) #5

Obecnie na dysku mam tylko Warcrafta 3. Chyba korzysta z DirectX :wink: I nie ma z nim zadnych problemow odnosnie pikseli. A pelna akceleracje 3D to gdzie mozna wlaczyc?

Sprawdzic moge jedynie temperature GPU, ktora wynosi ~41 stopni.

A korzystam tez z programu RivaTuner do zmniejszenia predkosci wentylatora(bo chodzi jak suszarka). Ma to moze jakies znaczenie?

W dniu 02.05.2008 , o godzinie 14:48 został dopisany post przez Mendoza

Problem po czesci rozwiazany. Trzeba w wejsc w Panel sterowania Nvidia -> dostosuj ustawienia kolorow video -> zaznaczamy 'zastosuj te ustawienia do wszystkich formatow video'. I nie ma zadnych czarnych pikseli. Problem jedynie taki, ze po kazdym uruchomieniu systemu trzeba ta opcje od nowa zaznaczac. Wyglada na to jakby cos przywracalo inne ustawienia spowrotem.