Pilne!Nie potrafię wysunąć klapki CD

Witam!

Jestem w totalnym szoku i strachu!Nie umiem wysunać dysku E: Jeszcze wczoraj działało.Zapomniałam w środku płyty CD RW, czy to wina tego?Jak mam to otworzyć i co się właściwie stało?!

Proszę o pilną pomoc!!

St.Pokrzywa

Weź spinacz biurowy i pod tacką powinna być mała dziurka. Włóż tam spinacz i dopchnij go. Tam jest zatrzask, który powinien zostać zwolniony. Potem zamknij tackę i spróbuj wysunąć ją bez płyty.

Zapomniałam podać istotne dane!

Laptop Dell Inspirion 1300, sytem XP

Nie uszkodzę czegoś?

:frowning:

Od spodu laptopa żadnej dziurki nie widzę…

Chyba że chodzi o tą dziurkę pod guzikiem, który tackę wysuwa?

Nie, ale jeżeli nie jesteś pewny, gdzie wtykasz spinacz to daj zdjęcie otoczenia napędu.

Tu masz przykład http://forum.cdrinfo.pl/f45/rozmontowyw … ego-63481/

No udało się-tacka po wciśnięciu się wysunęła, wyjęłam CD, zamknęłam…i zaś zima-nie otwiera się ;(

Co się mogło stać?

Dziękuję za pomoc!

nie wkładasz tego spinacza w żadne dziurki pod laptopem tylko w mały otwór w napędzie obok przycisku do otwierania masz mały otwór wkładasz spinacz będzie pstryk i kieszeń się otworzy

no otworzyłam otworzyłam…ale po zamknięciu zaś to samo-nie otwiera się, co się stało?!

prawdopodobnie mechanika od otwierania napędu Ci padła - prześlij lapa do serwisu gwarancyjnego - jak sprzęt nie na gwarancji to wyjmujesz napęd rozkręcasz może tylko spadła sprężynka albo zaczep jak sam nie dasz rady to kupujesz nowy i montujesz albo jakiś zakład usługowy zajmujący się naprawą sprzętu komputerowego

StaraPokrzywa ,

a sprawdz jeszcze to:

moj komputer -> prawy na naped i kliknij wysun, daj znac czy cos sie dzieje