Jestem teraz w drugiej gimnazjum i myślę sobie gdzie to mógłbym dalej pójść / kształcić się. Chciałbym być pilotem samolotu pasażerskiego. Do jakiej szkoły muszę pójść? Czy wystarczy wykształcenie średnie / wyższe i umiejętność latania. Z tego co się już dowiedziałem najpierw przez pierwsze kilka lat jest się drugim pilotem, później po przelataniu iluś tam godzin zostaje się kapitanem?
kierunek -> Dęblin, szkoła lotnicza, ciezko sie dostac bo musisz miec predyspozycje no i wiedze przeciez tez. mozna zaczac od studiow mozna tam tez isc po gimnazjum do szkoly licealnej czy tam jak to sie zwie…
tylko ze w deblinie to szkola wojskowa i wydaje mi sie ze tak samo jak na innych wojskowych uczelniach wyzszych musisz zostac w wojsku iles lat
ale fakt faktem ze np w locie pracuja tez emerytowani piloci wojskowi (pilotom do emerytury wystarczy 15lat pracy (studia w deblinie tez sie w to wlicza) wiec w wieku 35 lat przechodzisz na emeryture )
Szkoła wojskowa, właśnie a ja chce na pilota samolotu pasażerskiego. Może zapytam inaczej co wymagają linie lotnicze od pilotów bo tak będzie najlepiej.
wykształcenie jeśli nie wymagane to na pewno preferowane wyższe (najlepiej techniczne), obowiązkowa perfekcyjna znajomość języka angielskiego, dobry stan zdrowia
To nie takie proste, musisz mieć licencje pilota, najlepiej tak jak pisał senshiro skończona Politechnika i znajomości(owiele prościej zostać prawnikiem). Poza tym cała zabawa to zainwestowanie w siebie około 50000zł. Lepiej się zastanów, bo jeśli tylko ot tak naszedł cie taki pomysł to raczej pomyśl nad czymś innym.
Nie zniechęcam się tak szybko. Pieniądze nie będą dużym problemem gorzej z tymi znajomościami. Czy to tak działa jak w sejmie? Po liceum mam iść na politechnikę? Czy są duże wymagania? Czy po prostu bierze się wszystkich i się wykruszają w kolejnych semestrach. Jaka politechnika w Polsce jest najlepsza a przynajmniej jedna z lepszych?
Polecam poskakać na spadochronie. Można zrobić sobie taki kurs. Kosztuje on coś koło 700zł i jest chyba 7 skoków. Wspaniała przygoda, nie ma co porównywać z (moim zdaniem!) bungy, które to jest bezsensowne i niebezpieczne. Po takim kursie zrobisz sobie jakiś kurs na szybowcu. Pamiętaj, że mając jakieś doświadczenie (skończone kursy) masz znaczne zniżki na następne kursy, a im więcej tego tym łatwiej będzie Ci się dostać do szkół lotniczych.
Istnieje szkoła w Nowym Dworze Mazowieckim: http://salt.aero/kurs-smiglowce/ . I mozna tam właśnie zrobić sobie taki kurs na śmigłowce. Skład się z części praktycznej i teoretycznej.