Ping słaby czy dobry?

Witam. Panowie mam problem od razu mówię że może to być problem z “innej beczki” najpierw kliknijcie na link i zobaczcie opis mojego problemu------>http://xboxforum.pl/pomoc-f19/bf3-pc-x360-co-jest-nie-tak-mysliwce-120525.html myślę że wina leży po stronie PINGU choć do końca nie jestem pewien. Może wy będziecie wiedzieć jak sprawdzić PING na X360 albo jak zwiększyć ping w routerze może jakoś? wpisywałem w wierszu poleceń “ping wp.pl” i wychodziło ok 25ms czy to dużo czy do grania na X360 online wystarczy? co prawda żadnych lagów nie mam no ale nie znam się… a może to "25"ms to nie dotyczy X’a.

Za rozwiązanie mojego problemu będę niezmiernie wdzięczny min ze względu na to że to forum o sieciach…pozdr

Zasada jest taka, że im mniejszy ping tym lepiej. Ping to opóźnienie im mniejsze tym lepiej.

Sądzę, że tutaj jest winny sprzęt. W takim razie na PC gość grał na High, a ta sama gra na konsole zawsze będzie mieć jakość Medium. Mimo wszystko PC może więcej uciągnąć niż X.

mam pytanie a dałoby to coś jakbym zmienił neta na 2 Mb? bo kumpel co ma X360 mówi że u niego jest dobrze? i jeszcze coś… jak wpisuję w wiersz poleceń “ping wp.pl” i pokazuje mi 25ms to jak myślicie taki ping dobry jest do grania czy lepiej zwiększyć neta? całyczas mowa o X360 nie PC…

Może się trochę poprawić, bo zwiększy się też. Starsze FPSy potrzebują pasma 256/128kbps, więc przy małym uploadzie jeśli system coś wysyła i pobiera w tle mogą wystąpić większe lagi.

Ping 25ms jest ok, ale dużo zależy od serwera.

Rozumiem. Czyli png mam dobry? nie potrzeba zwiększać neta do 2Mb? bo nawet jeślibym zwiększył to i tak nie rozwiązałby to problemu w grze? bo inni mówią że to zależy od konsoli a nie neta tak więc na PC szybciej dostrzeżemy wroga a na konsoli z dużym opóźnieniem poprostu gorsza konsola… a co wy sądzicie na temat mojego problemu?

Tak jak piszę, można zwiększyć, wtedy nawet gdy usługi w tle będą coś pobierały/wysyłały to nie będzie przycięć. Jeśli masz upload 128 to warto zwiększyć, będziesz miał pewnie 256kbps.

Od konsoli raczej nie - musiała by być uszkodzona (zwieszki przy doczytywaniu itp). Jeśli masz ping 25ms to łopatologicznie tłumacząc cała gra “odświeża się” 40 razy w ciągu sekundy (1000ms / 25ms). Ping zależy od serwera, musiałbyś w grze podejrzeć jaki masz ping (na pewno gdzieś widać) i czy nie skacze. Ja gram na PC na GSM i mam pingi po 70-100, ale są takie serwery gdzie pingi są 2-3x większe, i to już wina serwera lub jego łącza (przeciążenie). Niestety w grze przez internet zawsze będą większe opóźnienia i może się trafić że kogoś nie zauważysz albo strzelasz w duchy.

Nie rozumiem tego “Tak jak piszę, można zwiększyć, wtedy nawet gdy usługi w tle będą coś pobierały/wysyłały to nie będzie przycięć. Jeśli masz upload 128 to warto zwiększyć, będziesz miał pewnie 256kbps.” o co konkretnie chodzi… bo trochę się zamotałem?

BF zużywa w okolicach 30kb/s pobierania i 12kb/s wysyłania i internet 1Mb wystarczy do tego i do każdej innej gry najważniejszy jest ping 25ms do wp to niezły wynik i niektórzy chcieli by taki mieć.

sprawdź ping na http://pingtest.net/ i jaki tam jest Jitter bo im większy to też więcej lagów

z czego masz łącze ?

Neostrada TP 1 Mb a jeszcze mam pytanie: Jaki upload powinien być przy 1 Mb? i jak można go zwiększyć? może coś w routerze ustawić? mam TP-link W8901G

Zrobiłem test i jest coś takiego:

Ping: 37ms

Jitter:22ms

Co o tym sądzisz? i co o tym sądzicie?

Windows i programy działające w tle mogą wysyłać i odbierać dodatkowo dane (aktualizacje, komunikatory+reklamy, cokolwiek) co powoduje zwężenie wolnego pasma.

0.12 lub 0.25 Sprawdź speedtest.pl, speedtest.net i na speedtescie TP.

Mam takie pytanie: Wiem że ping to jest czas w jakim sygnał leci z PC do najbliższego serwera i spowrotem… Dzisiaj dzwoniłem do TP i tam konsultant powiedział że dajmy na to mam ping 50 ms (w speedtescie), i pan powiedział że nawet jakbym zwiększył łącze do nawet 20Mb to i tak ping zostanie taki sam, ponieważ ping zależy od odległości PC od serwera… tylko popatrzcie z teoretycznego punktu widzenia; skoro większe łącze (mowa o 20 Mb) to i większa prędkość wysyłania co za tym idzie sygnał będzie szybciej wysyłany i pobierany czyli czas będzie TEORETYCZNIE mniejszy… Jak z tym jest bo już sam nie wiem… kiedyś ktoś coś mówił że zwiększenie łącza nie wpłynie na ping ale wolę też zapytać akspertów. Proszę o odpowiedź pozdrawiam.

różnie bywa z tym pingiem aktualnie pewnie masz ustawiony tryb fast i zwiększenie prędkości internetu spowoduję przełączenie na tryb interleaved w którym ping będzie wyższy lub porównywalny do tego z trybu fast w zależności od prędkości jaką wybierzesz i jaki ci tam przeplot ustawi dslam a to wszystko jest ustawiane dynamicznie ping może się różnić i to sporo

na twoim miejscu spytałbym kogoś ogarniętego na infolinii o te tryby i jakie masz szanse na tryb fast przykładowo przy internecie 2Mb a 6Mb i innych opcjach u mnie w neo do 20Mb w trybie interleaved mam odrobinę wyższe pingi niż na 1Mb w trybie fast

jitter w teście waha się od 1ms do 3ms ale są czasami mam skoki nawet do 20ms i widzę wtedy że dzieją się różne dziwne rzeczy w grach online ale zdarza się to rzadko

od serwera też dużo zależy i ilości graczy i odległości

tutaj masz trochę info o tych trybach http://forum.neostrada.info/viewtopic.php?f=15&t=19275