Pingwinek - instalacjia Net24, odczyt partycji NTFS

Witam! Chciałbym skonfigurować Net24 (internet z netii) na “Pingwinku”

Nie chce instalować systemu, chodzi o to żeby chodził z płyty (liveCD) i mógł korzystać z netu na nim (wiem że wiąże sie to z ustawianiem po każdym restracie). Mam modem Speedtoucha 330. Aha i jak korzystać z partycji w NTFS z pod tego linuxa??

Zmiana tematu na mówiący o problemie

Areh

A może podałbyś nazwe dystrybucji :? :roll:

PS. Temat być nazwał konkretniej.

adam9870 , Pingwinek to nazwa dustrybucji :smiley:

Tak samo jak na każdej innej.

Co do reszty to nie wiem. Nie wiem nawet w jaki sposób Netia dostarcza neta.

co do ntfs to tworzysz sobie katalog np : mkdir /mnt/winc potem w konsoli piszesz komende w zależności jaki i gdzie masz podpięty dysk ja mam sata i u mnie to sda1:

mount -t ntfs /dev/sda1 /mnt/winc i powinno działać, a rzeby po restarcie działało to znajdz plik fstab i wpisz analogicznie jak przy ręcznym montowaniu partycji

To jest live CD to stworzy taki katalog??

to zrób mała partycje w fat32 to i linux bez problemów będzie z niej korzystał… bo ntfs tylko odczytuje (można jądro kompilować i władowac mu zapis na ntfs, ale nie kombinowałem z tym jeszcze)

Ale jak zrobie tą mała w fat32 to bede mógł jakoś zamontować tą partycję ntfs?? bo jak patrzylem narazie mi sie nie udalo… (nie moge stworzyc tego folderu :? ).

A robisz to jako root?

Tak. Prubowałem również przez polecenie

so root

Oraz z termianala roota czy coś takiego. Nie pamietam w tym momencie jak to sie nazywało. Pokazuje ze nie prawidlowy format plkow czy ze tylko do odczytu. Tego w tym momencie tez niestety nie przypomne sobie :?

nie so root tylko su root

sory literówka. No ale co z tym dyskiem jak utworze ta partycje fat to bede mogl zamontowac partcyje na ntfs??