Pioner VSX-934 i audio

Właśnie dostałem nowy monitor i sobie pomyślałem pobawmy się dźwiękiem mam podpięty pioner vsx 934 za pomocą cin do płyty głównej z390_gaming_x. Wpadłem na pomysł żeby podpiąć dźwięk za pomocą HDMI i przetestować Dolby noi zmiotło mnie to z ziemi jakość nieporównywalnie lepsza.
Problem w tym, że monitor mam podpięty za pomocą displayporta do karty graficznej GTX 1660 TI żeby móc cieszyć się 144hz. No więc podpinam tego pionerka za pomocą HDMI i problem jaki spotykam to panel sterowania nvidia widzi go jako monitor co jest problematyczne bo myszka potrafi mi uciekać w prawo w jakieś wirtualne tło (drugi monitor którym jest pioner). Próbowałem wyłączyć monitor ale wtedy nie da się przesłać tą metodą dźwięku…
Więc czy da się to jakoś rozwiązać, i nie nie podłączę po HDMI do monitora z pionera bo tracę wtedy 144hz bo jest niższy standard.

Podpoiłem wiec też pod port hdmi od płyty głównej ale nie wykrywa wtedy nic.

Zacząłem też rozważać podpięcie pod wejście coaxial ale takich kart ciężko się doszukać a jak już są to mają słabe parametry albo kosztują gigantyczne krocie. Więc pomyślałem nad złączem optycznym
i wpadła mi ta karta dźwiękowa w uszy jednak jej dźwięk to 5.1 ale zaraz zaraz czy jak podepnę przez optyczne to czasem nie ma tego ograniczenia i będę mógł się cieszyć 7.2?

Jest też droższa wersja ale tu chyba dopłacamy jedynie do gałki sterującej i oprogramowania:

Ewentualnie ta niunia brzydka bo brzydka i parametry nie topowe ale w sumie nie widziałem aby jakieś filmy miały więcej niż 24 bity:

Serdecznie proszę o pomoc a może po enternecie jakoś da radę albo usb ale wydaje mi się, że coaxial będzie chyba najlepszym rozwiązaniem.

Takie ustawienia mam, problem z myszka rozwiązałem ustawiając położenie “wirtualnego ekranu”, w róg. Rozdzielczość ustawiłem jako najniższą prawie i 50hz. Zbiło to użycie gpu o jakieś 3 % ale dalej nie wiem jak zrobic aby był sam dzwięk. Obraz działa w trybie roższerz, w trybie dublikuj zmienia mi rozdzielczość na tą co ma “wirtualka” :frowning: Ktoś coś?