Piosenki na ognisko-jakie?

Witam

Wiem, że to żadne forum muzyczne ale na takowym nie za bardzo mi odpowiedzieli więc pytam jak się bawią na ogniskach informatycy :smiley:

Od dłuższego czasu gram na akordeonie. Za parę tygodni zacznie się okres ognisk na ogrodach lub nieopodal lasu.

Pomyślałem, że fajnie byłoby urozmaicić imprezy i brać ze sobą akordeon.

Problem polega na tym, że nie mam pojęcia co grać.

Najlepiej żeby większość ludzi to znała. Wolałbym jakieś wesołe piosenki aby nie zanudzać :wink:

Za każdą propozycję serdeczne dzięki :wink:

Nie wiem jak sie bawia informatycy, ale na “klasycznym” dobrym ognisku nie powinno zabraknac:

-Oprucz blekitnego nieba

-Lewe Lewe Loff

-King

-Whiskey

-Baranek

-Knajpa mordercow

-Celina

itd, itp :wink:

Zapomniałeś o " Ona tańczy…

Zapomnialem ale o czyms innym, powyzsze sa znane ale to zalezy od rocznika, bo jak autor watku sie rodzil to ja prawdopodobnie gralem na gitarze na jakims ognisku :wink: Co tam sie gra/zna/spiewa dzisiaj - ciezko stwierdzic.

Ja jestem rocznik '93. Takie najbardziej znane to umiem (szła dzieweczka, hej sokoły, hej z góry jadą mazury, i pełno biesiadnych).

Na ogniskach przesiaduję z moimi rocznikami lub o 10. lat starszymi. Tu koledzy i tu koledzy. Więc spokojnie można podawać piosenki z okresu 1980< :stuck_out_tongue: a nawet lekko wcześniejsze bo zapewne też będą znać.

Ok, tym razem nie tytoly tylko zespoly/wykonawcy ktorzy kojarza mi sie z ogniskiem :smiley: :

-Maanam

-Kazik/Kult

-Dzem

-2+1

-Urszula

-ONA

-Perfect

Jezeli chodzi o roczniki okolo 80-te to na bank beda znac pare punkowych kawalkow ktore rowniez robily swego czasu furore :wink:

-KSU

-Defekt Muzgo

-Zielone Zabki

-Cela NR 3

hehe:)

tylko czy da się zagrać to na akordeonie? :D…a kij da się:P final coutdown jakoś ogarnąłem

Po paru glebszych wszystko sie da :smiley:

Co do akordeonu to nie ma jakiegos konwertera chwytow z gitary ? :smiley:

Nooo niestety nie ma:D

Na akordeonie sam sobie akordy (gitarowe chwyty) w prawej ręce podczas grania układam:P

Aaa, to tak to sie czaruje, akordeon fajna sprawa, to kolejny instrument po saksofonie i skrzypcach na ktorym musze sie nauczyc grac :wink:

Milej lektury i zabawy :wink:

Co do samej konwersji można się wspomóc Guitar Pro, rozpisuje tabulaturę na nuty i odwrotnie. Dostępna jest do niego cała masa piosenek w formacie gp3, gp4… Co prawda nie ma tam podglądu akordeonowej klawiatury ale za jest dość dokładna wizualizacja dźwięków na gryfie gitary oraz klawiaturze fortepianu. Być może istnieje też jakiś program dedykowany akordeonowi ale ja takiego niestety nie znam. Na ognisko, będzie dobra większość prostych piosenek, tak aby każdy mógł je sobie bez kłopotu zaśpiewać. Pewnie każdy rocznik ma jakieś swoje ulubione kawałki ale ogólnie pewniakiem będzie polski rock, The beatles, itp. czyli coś co wszyscy znają. Wszystkie kombinacje typu metal/punk na akordeon to działalność artystyczna, którą nie każdy doceni… Co nie znaczy, że nie warto próbować

@: na forach akordeonowych wymieniane są takie programy jak:

http://www.sibelius.com/products/sibelius/7/index.html

http://www.capella.pl/

Z polskich kapel posługujących się w swoim instrumentarium akordeonem chyba najbardziej znany jest

ale raczej nie jest to uniwersalna nutka na każde ognisko :)
  1. Gdzie się podziały tamte prywatki;

2. Prześliczna wiolonczelistka;

3. Beatlemania story;

4. Chałupy welcome tu;

5. Anna Maria;

6. Beata z Albatrosa;

7. Zabiorę Cię Magdaleno - a za tym Baśka;

8. Do zakochania jeden krok;

9. Klub wesołego szampana;

10. Daj mi tę noc;

11.Remedium;

1. Córka rybaka;

13.Czarny Alibaba;

14.Kwiat jednej nocy;

15 Niech żyje bal;

16.Jolka, Jolka pamiętasz;

17.Wspomnienie;

1. Jakieś Dżemu - do wyboru do koloru, a za tym Perfect pewnie niezły;

2. T.Love do wyboru do koloru;

3. Lady Pank - co łatwiejsze.

4. Vox - do wyboru do koloru;

5. Wszystko czego dziś chcę - Izabela Trojanowska.

Aby grać na akordeonie to nie muszę korzystać z konwerterów ponieważ wystarczy mi jedna pojedyncza linia melodyczna (akordy sam sobie układam czasami bardzo szybko a czasami muszę pomyśleć). Z tuxguitar korzystam do konwersji midi na tabulaturę bo też czasami coś próbuję grać na elektryku ale mi nie idzie więc na ogniska chciałbym akordeon brać :).

P.S.

Gdy ktoś z grajacych na akordeonie (lub chcących się nauczyć) chciałby się czegoś dowiedzieć to spokojnie może pisać na PW. Gdy zobaczę wiadomość na 100% odpiszę.

Nie zapominaj o horrorowym soundtracku :smiley:

Niezły klimat jest, jak się jest w środku lasu w nocy :slight_smile:

Akurat gdzie przeważnie robimy ogniska to jest to na takim odludziu w polach, pełno drzew i nieopodal opuszczony dom:P

Znasz jakieś soundracki dość straszne ale żeby fajnie to brzmiało na akordeonie? Nie oglądam tego typu filmów więc pytam. Czasami na akordeonie niektóre utworki dość niepasująco wychodzą w porównaniu do oryginalnej wersji.

A może stary punkowy kawałek Cela Nr 3 - Mrągowo :slight_smile:

http://mikos92.wrzuta.pl/audio/8N0CeAJm … _-_mragowo

Kunktator podał świetne propozycje, oczywiście bedą świetne wtedy, gdy na Wasze ognisko przyjdą jakieś dziewczyny.

Przychodzą:)

Trzeba będzie się nauczyć :smiley:

Jeden z uzytkowników podał aby zagrać jakiś fajny kawałek z jakiegoś horroru. Jeżeli ktoś ogląda horrory mógłby podać jakiś taki straszny soundtrack? Tylko aby był straszny po zagraniu na akordeonie a nie komicznie śmieszny:P