Poleciłby mi ktoś materiały odnośnie pisania systemów operacyjnych dla trybu legacy architektury Intela (nie EFI - to może dodam za 10 lat).
Obecnie udało mi się obsługiwać standard multiboot wraz z modułami, ale obsługa modułów jest prowizyjna. Po prostu moduł to plik z tekstem w ASCII, który to kernel wyświetla na ekranie. W przyszłości moduł będzie sterownikiem dysku twardego lub systemu plików.
Wiem, że to na razie nie wiele, ale może jestem otwarty na wiedzę.
Poleciłby mi ktoś jakieś książki/materiały w internecie? Najbardziej mnie obecnie interesuje obsługa grafiki (tryb graficzny) bez przerwań. Tryb tekstowy mi działa, ale nie chcę się nim zajmować obecnie.
System piszę, by porzucić stare sposoby komunikacji międzyprocesowej i sprawdzić do czego mnie to zaprowadzi.
Zbyt duży kaliber na to forum. Musisz szukać informacji gdzie indziej, obawiam się, że na Polskich stronach będziesz miał tylko strzępy informacji. Bardziej odpowiednim miejscem do zaczęcia będzie reddit lub w ostateczności stackoverflow. Może też lepiej byłoby zabrać się od zabawy z jakimś gotowym mikro-kernelem zanim zaczniesz bawić się w pisanie czegoś od zera, nawet jeśli ma być to 4fun. Myślę, że w ten sposób więcej się nauczysz.