Planowanie tworzenia stron www


(Pablo Zwierzeta) #1

Jak robić, żeby nie gubić się w pisanej stronie.

Proszę tutaj o wypowiedzi doświadczonych webmasterów.


(system) #2

Ja zawsze robie pełen spontan, ale czasami jak muszę jakąś stronę zrobić bardziej oficjalną no to cóż…

Najpierw co będzie zawierać strona, jakie wymagania stawiam wobec silnika, odpalenie Apacha i Notepad++ i lecimy z silnikiem.


(Kutar 0) #3

Co rozumiesz pod pojęciem gubić się? Jeśli tworzę jakąś stronę, to mimo że jest rozbudowana oraz coraz bardziej się rozrasta z czasem, to jako autor wiem jakich użyłem stylów, za co odpowiada konkretny plik, gdzie są szablony i jak działają. Sprecyzuj może swoje pytanie.


(Pablo Zwierzeta) #4

Chodzi mi o orientację w plikach stron. Generalnie całej zawartości, możliwościach. Jak to planować i oznaczać.

W dniu 22.04.2008 , o godzinie 21:09 został dopisany post przez Pablo128

OK i jak to oznaczasz, opisujesz, rysujesz na swoim planie. Przecież musisz mieć jakiś plan. Przy dużym serwisie byś się pogubił. Już nie mówiąc o aktualizacji po czasie.


(inż. Piniol) #5

Kod PHP, JavaScript, CSS w oddzielnych plikach + komentarze ;] W między czasie z 10 razy zmienisz koncepcje i otrzymasz wynik końcowy :wink:


(Pablo Zwierzeta) #6

Rzecz w tym, że mam z 30 plików PHP, a to jest dopiero początek. Bardzo łatwo jest się w tym pogubić.


(Pavobe Reg) #7

Niekoniecznie im mniej tym lepiej, kwestia porządku i własnego rozeznania.


(Airborn) #8

dla mnie 30 plikóe oznacza albo potężną stronę, albo brak pomysłu. zależy od tego jak piszesz, kiedy tworzysz osobny plik?


(Pablo Zwierzeta) #9

Jak oznaczasz, opisujesz, rysujesz na swoim planie nowy serwis. Przecież musisz mieć jakiś plan. Przy dużym serwisie byś się pogubił. Już nie mówiąc o aktualizacji po czasie.


(Kutar 0) #10

Czy 30 plików to dużo to kwesta względna (BTW, mój największy projekt po ponad 100 plików). Zależy o czym jest serwis, dla kogo adresowany i przede wszystkim co udostępnia.

Ja tworzenie projektu rozpoczynam od projektowania bazy danych. Wtedy rozrysowuję sobie na kartce każdą tabelę i opisuję każde pole (np. jakiego ma być typu). Wtedy widzę co muszę zrobić i czy ewentualnie o czymś zapomniałem. Bo jeśli bym o czymś zapomniał, to potem dodanie jednego pola do jakiejś tabeli w bazie mogłoby się wiązać ze sporymi zmianami w samym kodzie.

Inna sprawa to rozdzielenie kodu PHP od kodu HTML. Wpływa to w dużej mierze na czytelność. Na marginesie powiem jednak, że kiedyś tego nie stosowałem. Byłem zatem przyzwyczajony do swoistego bałaganu w kodzie i jakoś mi to nie przeszkadzało.

W sumie jak już wyżej napisałem, jeśli Ty coś tworzysz, to ogólnie wiesz co gdzie się znajduje. Gdybyś się mnie zapytał o jakąś funkcję w jakiegoś mojego projektu to bez niczego odpowiedział bym Ci w jakim pliku znajduje się kod za to odpowiedzialny i w mniej więcej której części tego pliku.

A czy przymierzasz się do napisanie czegoś “większego”?


(Pablo Zwierzeta) #11

Nawet zacząłem pisać większy serwis internetowy. Jednakże bardzo wolno mi to idzie. Generalnie czuję wielki bałagan w tym wszystkim. Każdy plik ma mnóstwo możliwości itp. Trudno się w tym połapać po przerwie w pisaniu kodu.

Dzięki za rady!


(Michal Piekarski Mail) #12

Ja osobiście lubię mieć każdą podstronę w osobnym folderze - ścieżki adresowe do plików nieco sie wydłużają, ale mimo wszystko łatwiej mi sie w tym połapać. Poza tym oczywiście przemyślane nazewnictwo… WSZYSTKIEGO. Od folderów i plików począwszy na funkcjach i zmiennych kończąc.

Jeśli chodzi o plan, to najpierw robie sobie zawsze jakiś mały, wstępny szkic - zbiór prostokątów z opisami “co gdzie”.

Poza tym coś w rodzaju spisu treści, czyli:

  • [*:1dhajuao]Czego potrzebuje - pliki, grafika, moduły strony, itd.[*:1dhajuao]W czym będę pisał serwis - języki programowania[*:1dhajuao]Krotki, schematyczny opis działania nawigacji - pomaga w tworzeniu linków i odnośników (zależy mi, żeby z każdego miejsca na stronie można było sie łatwo dostać do dowolnego innego - bez użycia “Wstecz” - później samym użytkownikom pomaga też stworzenie mapy serwisu - często bardzo rozległej, w formie drzewa katalogów i plików)[*:1dhajuao]Kilka informacji o stronie - motyw, zastosowania, pomysły, itp. (których, często może użyję, a może nie)

To chyba na tyle. Jak chodzi jeszcze o same pliki, to też oczywiście sporo komentarzy (czasami jest ich więcej niż samego kodu, ale sie przydają).

A jak chodzi o te 30 plików, to dla przykładu podstawowa wersja PHPbb by Przemo ma ok 80-90 plików php tworzących SZKIELET forum. nie mówiąc już o obsłudze styli, panelu admina, systemu wiadomości, itd. tak wiec jak już ktoś wcześniej wspomniał. “Czy 30 plików to dużo?” Zależy. ;]


(Pablo Zwierzeta) #13

Dzięki za informacje. Na pewno się przydadzą.