Dzień dobry!!!
Mam do kolegów i koleżanek forumowiczów pytanie i liczę na to że ktoś będzie w stanie mi pomóc
A więc planuję kupić jako prezent dla bliskiej mi osoby kilka gadżetów związanych z jednym z amerykańskich klubów sportowych, zakupów planuję oczywiście dokonać w oficjalnym sklepie internetowym zespołu. Jeśli chodzi o formę płatności to ilość możliwości jest ograniczona bo mam do wyboru płatność kartą oraz przez system PayPal. W przypadku płatności kartą oprócz podania danych do wysyłki muszę także, co jest oczywistą oczywistością, podać wszystkie dane bilingowe związane z kartą (czyli imię i nazwisko, adres, numer telefonu i tak dalej), w przypadku płatności przez system PayPal nie muszę natomiast podawać ŻADNYCH danych karty lub bilingowych (wystarczy tylko zalogować się do PayPal przy pomocy e-maila i hasła), sklep zainteresowany jest wtedy jedynie danymi do wysyłki.
I tutaj moje pytanie - przyznam szczerze, jestem laikiem i bardzo nie lubię podawać gdziekolwiek w internecie moich danych osobowych (zwłaszcza tak szczegółowych) ze względu na to że mam swoje lata i kiedyś straciłem dużo zdrowia i nerwów w związku z tak zwanym wypłynięciem danych z jednego z portali internetowych. Nawet w przypadku największych firm czy usług mam pewne obawy, chociaż jednakże w takich wypadkach zwykle jestem w stanie takiej firmie zaufać.
W związku z tym zapłacenie przy pomocy systemu PayPal wydaje mi się lepszym wyjściem, ponieważ i tak mam tam konto (a więc firma PayPal już ma moje dane, ale chwali się świetnymi zabezpieczeniami). Tylko z perspektywy laika właśnie - jeśli zapłacę przez system PayPal, to sklep klubu i tak dostanie dane mojej karty i dane bilingowe, bo przecież płatność musi zostać zatwierdzona i uregulowana przez bank. Co prawda na stronie firmy PayPal znalazłem informację, że „Twoje dane są zaszyfrowane i nie są w pełni ujawniane sprzedającym”, ale nie bardzo rozumiem jak to działa. Sklep widzi tylko, że użytkownik X o adresie e-mail x@jmójemail opłacił zamówienie, ale jednocześnie sklep nie ma dostępu do moich danych? To chyba niemożliwe?
Która z tych opcji będzie Waszym zdaniem lepsza - karta czy system PayPal? Czy w zasadzie jest tu jakaś różnica? No i co z ewentualną procedurą odzyskania pieniędzy poprzez tzw. system „Chargerback” przy płatnościach przez system PayPal?
Zdaję sobie sprawę, że te pytania mogą być dla niektórych forumowiczów zabawne, ale jeśli człowiek ma swoje lata to woli o pewne rzeczy dopytać Liczę na odpowiedź i życzę Państwu udanego dnia
PS. Jestem tutaj na forum całkiem nowy. Jeśli zadałem pytanie w błędnym dziale, to bardzo przepraszam i proszę o przesunięcie mojego pytania w odpowiednie miejsce.