Play, a zasięg Plusa

Witam,

ostatnio przeszedłem do sieci Play z Plusa. W Plusie gdziekolwiek bym nie był zawsze miałem piękną czystą rozmowę i zawsze full kresek. Obecnie nie da się rozmawiać, szumi, przerywa i nie ma zasięgu.

Mam taryfę All Inclusive 29zł z internetem, więc jeśli się przełączę na nadajniki plusa, to poniosę dodatkowe opłaty za internet skoro mam pakiet oraz za rozmowy (bo wtedy R mi się pojawia)?

Póki co korzystam tylko z nadajników Play, żebym w razie czego nie poniósł dodatkowych kosztów.

Brat ma to samo, z tym, że on ma androida i u niego pojawiają się różne ikonki i czasem jak wysyła smsa z Play do Play to idzie jako międzynarodowy.

Pozdrawiam

Ja też mam Play i mam to samo, beznadziejny zasięg + kłopoty z tym związane. Jak przestawię na nadajniki Plusa to nie bardzo chcę mi dzwonić.

Play nie ma swoich nadajników. Korzysta z nadajników Plusa i od niedawna Orange.

Żeby poprawić zasięg przełącz “Tryb sieci” z trybu podwójnego na GSM.

Bzdura tysiąclecia!

Wracając do tematu - autor może spokojnie przełączyć się na nadajniki Plusa minuty i smsy w AI są wykorzystywane na wszystkich nadajnikach, internet również TYLKO jakbyś chciał dokupić dodatkowy pakiet internetu musisz zwrócić uwagę na to czy można go wykorzystać na wszystkich nadajnika. Dla AI jest kilka pakietów ale nie wszystkie są do wykorzystania na nadajnikach Plus czy Orange.

Pozdrawiam

@Wioskowy Głupek - chyba nie zrozumiałeś mojego pytania. Pytałem o ponoszenie dodatkowych kosztów oraz międzynarodowe smsy. A to co piszesz, to nawet nie mam takich opcji w telefonie i Play MA swoje nadajniki, tylko nie tak wiele jak pozostali operatorzy.

@yorkfield25 - a jak przestawisz na Plus, to też zapala się R-roaming?

EDIT:

@mPiter - dzięki za info. W takim razie spróbuję przetestować na nadajnikach Plusa, ale wiesz może czy da się jakoś zlikwidować ikonkę R? Bo ona tak to zawsze się pali :expressionless:

Ikony roamingu nie zlikwidujesz - trzeba do niej przywyknąć :slight_smile:

A ostatnie moje pytanie - jak to jest w Play Mix - najzwyklejszy. Mama używa na zwykłej nokii, jak przełączę jej na Plusa, to za smsy i połączenia będzie ponosić jakieś koszty?

SMSy i połączenia będą w tej samej cenie. Jedynie trzeba pilnować tego internetu a najlepiej włączyć sobie blokadę transferu poza pakietem.

Ja mam trzy opcje wyboru:

• Automatyczny

• GSM 900/1800

• GSM 850/1900

Który wybrać?

Tak, cały czas mam ikonkę R.

Po przełączeniu na plusa, rozmowa bez żadnych zastrzeżeń. Niestety internet nie działa, ponieważ wyskakuje mi komunikat o roamingu i prosi o uruchomienie tej opcji. Czy jak ją uruchomię to wtedy zacznie pobierać opłaty? Oczywiście w taryfie all inclusive.

Ja też korzystam z internetu na nadajnikach Plusa i mi taka prośba nigdy nie wyskoczyła.

Zadzwoń pod *500 i się dowiedz dokładnie co i jak.

Dodane poniedziałek, 12 grudnia 2011, 16:18

Ja też korzystam z internetu na nadajnikach Plusa i mi taka prośba nigdy nie wyskoczyła.

Zadzwoń pod *500 i się dowiedz dokładnie co i jak.

@yorkfield25 możesz wybrać automatyczny, wtedy telefon sam się dostosuje.

W taryfach AI nie ma ograniczenia na net na nadajnikach play i oddzielnie w roamingu. Możesz korzystać bez dodatkowych opłat na play, orange, plus.

Co do jakości rozmowy to normalne, play posiada tylko 25kanałów gsm w paśmie 900mhz, trzaski, szumy, przerywania to oznaka przeciążonych nadajników,wiele osób mając telefony 3g wybiera gsm ze względu na baterie. Play na swoim 3g działa wyśmienicie.

Zasobie radiowe są im niestety potrzebne, póki co przetargu na pasmo 1800mhz nie ma więc podpisali kolejny cyrograf na roaming, tym razem z orange.

http://www.telepolis.pl/artykuly.php?id=449

http://www.telepolis.pl/artykuly.php?id=441

No tak, ale ja posiadam Wave z Bada OS na pokładzie :slight_smile: Więc, to może być inaczej :stuck_out_tongue: