Play Internet na karte - traffic shaping

Witam

Rzadko korzystam z Play internetu ale za każdym razem doładowuje za 50zl i wykupuje pakiet bez limitu.
Zazwyczaj korzystam jak jestem na wsi. Korzystam z routera TP-LINK TL-MR6400 czy jakis model podobny (obsluguje 4G i jest w zasiegu 4G)

Gdzieś rok temu zauważyłem że gdy podłączone są więcej niż 2 urządzenia jedno kompletnie traci połączenie w danej aplikacji - np przy przeglądaniu stron na jednym z urządzeń nagle strony przestają się wczytywać. Po włączeniu i wyłączeniu WiFi na urządzeniu które miało trudności z połączeniem znów można do woli surfowac.

Myślałem że to może przez WiFi w routerze że nie daje sobie rady wiec wyłączyłem Wifi wbudowane w routerze i na kablu podłączyłem kolejny router i ustawiłem go jako AP. Dalej ten sam problem.

Zastanawia mnie właśnie czy wina czasem nie jest po stronie operatora gdy widzi źródło IP z duża liczbą połączeń (rożnych source port number) czy czasem nie maja ustawień żeby zdławić użytkowników.

Nie stwierdziłem takiej konfiguracji. Byłaby ona zresztą idiotyczna ze strony operatora gdyby tak to zrealizowali. Bardziej skupiłbym się na samym routerze i jego oprogramowaniu, bo prawdopodobnie tutaj coś nie gra. Nic nowego przy routerach TP-LINK :slight_smile: