PLAY nie chce sie połączyć


(Mircyk) #1

Witam.Mam problem z internetem bezprzewodowym PLAY.Cały czas działał dobrze lecz z dnia na dzień nie chce się połączyć.Na pasku na dole wyskakuje komunikat "kabel sieciowy odłączony" gdy klikam połącz z play to cały czas jest okno że łączy lecz po dłuższym czasie się nie połączy.prze co to może być ?? w play mówili że u nich wszystko dobrze jest że to wina u nas z kompem ;/


(Nowoczesny) #2

Nie wiem, czy u Ciebie to zadziała, jednak u mnie podobny problem udało się rozwiązać, wymieniając kartę SIM w salonie Play.

Przed wizytą (bo to jednak kosztuje czas) spróbuj odinstalować wszystko, co związane z tym Playem i zainstaluj ponownie. Może tu tkwić problem i wymiana SIM na dużo by się nie zdała.


(eddie71) #3

W jaki sposób jest podłączony modem?

Czy oprócz modemu jest jeszcze router?


(Mircyk) #4

modem jest podłączony przez USB a zmiana na inny port nic nie daje


(eddie71) #5

Czy sprawdzałeś w menedżerze urządzeń czy jest żółty znak przy którymś z urządzeń ?

Aby dostać się do menedżera urządzeń:

Windows XP:

Start-->Panel sterownia-->Wydajność i konserwacja-->System-->Sprzęt-->Menedżer urządzeń

Windows Vista/7:

Start-->Panel sterownia-->Sprzęt i dźwięk-->Menedżer urządzeń

Sprawdź tam także czy na liście urządzeń jest modem.


(Vardas) #6

Wyjmij i przeczyść kartę SIM. Ewentualnie wsadź kartę do telefonu z obsługą internetu (co najmniej GPRS) i sprawdź czy internet będzie działał.

Jeżeli będzie działał to sprawdź modem u kolegi/sąsiada. Jak będzie działał to odinstaluj całe oprogramowanie razem ze sterownikami od modemu i zainstaluj wszystko ponownie.


(roobal) #7

Korzystasz z aplikacji operatora? Jeśli tak, próbowałeś skonfigurować połączenie dial-up w systemie Windows (PPP)?