Witam, potrzebuje pliku .bat który zapisuje w sobie to co ktoś wpisze. Taki wzór. nie wiem jak to pokazać:
(Wiadomość - to co wyświetli się użytkownikowi w stylu @echo , sam to edytuje)
Wiadomość 1
Wiadomość 2
Wiadomość 3
Wpisz Dane1:
(tu użytkownik wpisuje Dane1)
Wpisz Dane2:
(tu użytkownik wpisuje Dane2)
Wiadomość 4
Wiadomość 5
Chodzi mi o to, żeby to co użytkownik wpiszę, zapisywało się na stałe w tym pliku .bat. Na końcu pliku czy coś. Albo żeby tworzył plik .txt w którym będzie to co on wpisał. Dobrze by było gdyby ten plik txt miał inne rozszerzenie w stylu .wololo
Da się coś takiego stworzyć w .bat ? Ew w jakimś innym programie tak abym mógł sam edytować te wyświetlanie wiadomości ?
W utworzonym pliku pokazuje “ECHO is on” a nie te dane, które wpisuje. Poza tym pokazuje “C:\users\mojanazwa\desktop>set /p ZAPYAJ=Pytanie jakies” . Da się tak, żeby tego nie pokazywało w konsoli ?
Wina tego, że nie zapisywało to literówka w ZAPYTAJ. Naprawiłem, ale zapisuje tylko to co jest w pytaniu drugim. Pierwsze ignoruje i nie zapisuje
Dzięki,a da się zrobić tak, żeby jak skrypt zrobi ten plik to żeby w nim już był jakiś tekst np coś koło 100 linijek a te odpowiedzi były by zapisywane dajmy na to w linijcie 56 i 49 ? Albo losowo ? Obojętnie.
I jak już się tak wyleniłem trochę to wiesz może też jak dać coś w stylu żeby skrypt zaczekał 1s ? Np @echo WITAM (tu ten kod odczekujący sekundę) @echo witam2 ? I czy da radę zrobić coś w stylu łaska ładowania ? np. -------- i żeby to się pokazywało co 0.5s jedna kreska ale nie w następnej linijcie tylko dalej w tej ? Tak, wiem, zielony jestem
Co to jest łaska ładowania? Tu masz przykłady (jak wspomniałem, batch jest bardzo ograniczony, trzeba stosować sztuczki: http://ss64.org/viewtopic.php?id=1499
.exe - .cmd/batch “idzie” przez interpreter poleceń, to nie wymaga kompilatora; google podaje dużo konwerterów, spróbuj któryś i podziel się wynikami. Wpisz w google:
Ok dzięki za poradę,a da radę zrobić tak, żeby ten plik był tworzony na pulpicie bez podawania ścieżki ? Bo jak będzie kopiowany na różne komputery to nie będzie taka sama nazwa użytkownika wszędzie.