Plik bootowania systemu

Witam, mam następujący problem:

Posiadam 1 dysk fizyczny podzielony na 3 partycje, C, D i E. Na dysku C od zarania dziejów był zainstalowany WinXP, rok temu na dysk E zainstalowałem Win7 i przez cały ten okres miałem dwa systemy. Ostatni czas spędzałem już tylko na Win7 więc starego XP postanowiłem usunąć i o zgrozo, poleciałem formatem po partycji C.

Obie partycje, C i E były oznaczone jako Primary, Boot ale tylko C była jako System, choć Win7 został zainstalowany na E. Problem w tym, że prawdopodobnie przy formacie C wywaliłem również pliki odpowiedzialne za startowanie 7emki z E. (zawsze pojawiało mi się na 30sec menu wybrania między XP a 7)

W BIOSie jedynie mogę wybrać fizycznie dysk który ma być bootowany, po fakcie, że komputer dochodzi do momentu bootowania i po prostu nic więcej nie robi wnioskuję, że szuka on pliku na dysku C, nie znajduje i d…

Mam plan taki:

Dorwać najmniejszą dystrybucję Linuxa (DSL), zbootować z płyty CD i w Linuxie dostać się do dysku C i utworzyć na nim plik który będzie kazał komputerowi bootować 7mkę z dysku E. Czy to jest wykonalne? Tzn, czy taki manewr zadziała? Ew w jaki inny sposób mogę przywrócić wczytywanie 7emki z dysku E?

Instalowanie na nowo windowsa na dysku C jest ostatecznym wyjściem, zależy mi na zachowaniu wszystkich ustawień przeglądarek/historii/zakałdek/programów i co tam jeszcze nie wymyśle które mam na Win7

Może to pomoże?

Płyta z Win 7 i napraw rozruch.

Proszę spróbować następującej istrukcji:

1. Uruchomić z płyty instalacyjnej odzyskiwanie systemu (kliknąć napraw w pierwszym oknie które pojawi nam się po uruchomieniu płyty),

2. Uruchomić wiersz poleceń,

3. Uruchomić program DISKPART (polecenie diskpart),

4. Ustawić fokus na wolumin, na którym zainstalowany jest system operacyjny (polecenie select volume i cyferka, którą oznaczona jest partycja, najprawdopodobniej 1),

5. Ustawić ten wolumin jako partycję aktywną (polecenie active),

6. ponowne uruchomienie systemu, następnie uruchomić jeszcze raz wiersz poleceń (pkt 1-2),

7. wpisać komendę bootrec /fixboot.

pozdrawiam

mkulik: dzięki za wskazówki, powiedzmy, że jestem o jeden krok bliżej niż dalej do rozwiązania problemu.

Myk teraz jest następujący - instalator pokazuje już, że oznaczenie dysku E zmieniło się na C i że na nowym C jest win7, jednak po tym wszystkim przy bootowaniu wyskakuje coś takiego:

BOOTMGR is missing

Press Alt-Ctrl-Del to restart

i ofc wciśnięcie ACD resetuje komputer, co więc teraz zrobić z tym brakującym BOOTMGR’em?

EDIT:

Ok, wystarczyło jeszcze 2 razy uruchomić domyślne narzędzie naprawy problemów z uruchamianiem z płyty, wszystko działa jak należy, dziękuję bardzo mkulikowi za pomoc :wink: