Posiadam 1 dysk fizyczny podzielony na 3 partycje, C, D i E. Na dysku C od zarania dziejów był zainstalowany WinXP, rok temu na dysk E zainstalowałem Win7 i przez cały ten okres miałem dwa systemy. Ostatni czas spędzałem już tylko na Win7 więc starego XP postanowiłem usunąć i o zgrozo, poleciałem formatem po partycji C.
Obie partycje, C i E były oznaczone jako Primary, Boot ale tylko C była jako System, choć Win7 został zainstalowany na E. Problem w tym, że prawdopodobnie przy formacie C wywaliłem również pliki odpowiedzialne za startowanie 7emki z E. (zawsze pojawiało mi się na 30sec menu wybrania między XP a 7)
W BIOSie jedynie mogę wybrać fizycznie dysk który ma być bootowany, po fakcie, że komputer dochodzi do momentu bootowania i po prostu nic więcej nie robi wnioskuję, że szuka on pliku na dysku C, nie znajduje i d…
Mam plan taki:
Dorwać najmniejszą dystrybucję Linuxa (DSL), zbootować z płyty CD i w Linuxie dostać się do dysku C i utworzyć na nim plik który będzie kazał komputerowi bootować 7mkę z dysku E. Czy to jest wykonalne? Tzn, czy taki manewr zadziała? Ew w jaki inny sposób mogę przywrócić wczytywanie 7emki z dysku E?
Instalowanie na nowo windowsa na dysku C jest ostatecznym wyjściem, zależy mi na zachowaniu wszystkich ustawień przeglądarek/historii/zakałdek/programów i co tam jeszcze nie wymyśle które mam na Win7
Uruchomić z płyty instalacyjnej odzyskiwanie systemu (kliknąć napraw w pierwszym oknie które pojawi nam się po uruchomieniu płyty),
Uruchomić wiersz poleceń,
Uruchomić program DISKPART (polecenie diskpart),
Ustawić fokus na wolumin, na którym zainstalowany jest system operacyjny (polecenie select volume i cyferka, którą oznaczona jest partycja, najprawdopodobniej 1),
Ustawić ten wolumin jako partycję aktywną (polecenie active),
ponowne uruchomienie systemu, następnie uruchomić jeszcze raz wiersz poleceń (pkt 1-2),
mkulik: dzięki za wskazówki, powiedzmy, że jestem o jeden krok bliżej niż dalej do rozwiązania problemu.
Myk teraz jest następujący - instalator pokazuje już, że oznaczenie dysku E zmieniło się na C i że na nowym C jest win7, jednak po tym wszystkim przy bootowaniu wyskakuje coś takiego:
BOOTMGR is missing
Press Alt-Ctrl-Del to restart
i ofc wciśnięcie ACD resetuje komputer, co więc teraz zrobić z tym brakującym BOOTMGR’em?
EDIT:
Ok, wystarczyło jeszcze 2 razy uruchomić domyślne narzędzie naprawy problemów z uruchamianiem z płyty, wszystko działa jak należy, dziękuję bardzo mkulikowi za pomoc